Kunstenbo(i)s des Arts brengt cultuur van twee gemeenschappen samen in Kasteelpark (Halle)

[ad_1]

Vijf Waalse cultuurcentra en twee Vlaamse reiken elkaar de hand op de zesde editie van Kunstenbo(i)s des Arts in het Kasteelpark in Lembeek.© idh

Lembeek

Voor de zesde keer al organiseren vijf cultuurcentra langs de taalgrens in Wallonië en twee cultuurcentra langs de Vlaamse kant van de taalgrens samen het grensverleggend cultuurfeest voor gezinnen Kunstenbo(i)s des Arts. Maandag 29 mei kan men in het Kasteelpark in Lembeek van 11 tot 17 uur genieten van muziek, dans en allerlei andere acts van beide zijden van de taalgrens.

Ingrid Depraetere

“We mogen dan wel buren zijn, op het vlak van cultuur leven langs de taalgrens twee werelden. Artiesten die in Vlaanderen razend populair zijn twee kilometer verder totaal onbekend en omgekeerd. Elkaars cultuur gewoon wat beter leren kennen, dat is het doel van het grensoverschrijdend evenement Kunstenbo(i)s des Arts”, vertelt Tim Merckx van cultuurcentrum ’t Vondel die samen met De Meent de Vlaamse inbreng verzorgt. “Die samenwerking die de kans geeft om clichés te doorbreken, is echt uniek in België en gebeurt nergens anders.”

Langs Waalse kant doen de cultuurcentra van Braine, Ittre, Rebecq, Tubize en Waals-Brabant mee. Langs de Vlaamse kant de cultuurcentra van Halle en Beersel maar er wordt nog gezocht naar bijkomende Vlaamse partners.

Programma

Het programma van Kunstenbo(i)s des Arts start maandag 29 mei om 11 uur. Omdat er weinig parkeergelegenheid is in de buurt, wordt gevraagd om zo veel mogelijk met de fiets te komen langs het kanaal of om de wagen achter te laten op de parking van de Colruyt-winkel aan de Edingensesteenweg in Halle. Van daar rijden tot 17 uur permanent pendelbussen naar het Kasteelpark en terug. Een toegangskaartje kost 4 euro maar voor kinderen jonger dan twaalf jaar is Kunstenbo(i)s des Arts gratis.

De Japanse boomdanseres Mami Kitagawa logeert al een week in Lembeek om er de bomen beter te leren kennen waarmee ze op Kunstenbo(i)s des Arts gaat dansen.© idh

“We hebben opnieuw gezorgd voor een twaalftal artiesten uit zowel Vlaanderen als Wallonië. Mensen mogen zich verwachten aan muziek, dans, poppentheater, circus, acrobatie en zo meer. En natuurlijk zijn er ook hapjes en drankjes te verkrijgen”, vertelt Tim Merckx. “Bijzonder is onder meer een optreden van Eva De Roovere die in Vlaanderen heel gekend is maar totaal niet in Wallonië. Speciaal voor Kunstenbo(i)s des Arts heeft een Vlaamse en een Waalse dansgroep zich samengezet om samen een act te presenteren. Er is ook een gelegenheidskoor gevormd met zangers uit beide landsdelen. Opvallend is de Japanse boomdanseres Mami Kitagawa die letterlijk hoog in de bomen danst en al een week kampeert in het kasteelpark om hier de bomen te leren kennen. Het gaat om luchtacrobatie die ter plaatse wordt gecreëerd.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230526_93904145