Kunstenaars creëren eigen universum in gemeentepark: langste karikatuur, kleinste reuzin en veel zwoele zomerkussen (Schoten)

[ad_1]

Een deel van de deelnemende Schotense kunstenaars op de pui voor het kasteel van Schoten. Ze verwachten u op zaterdag 29 en zondag 30 juli en hebben een erg gevarieerd programma klaargestoomd.© JAA

Schoten

De zomertent, het kasteel maar ook de ruime omgeving van het park van Schoten worden tijdens het laatste weekend van juli ingepalmd door Schotense kunstenaars. Tijdens het evenement ZomerKUS presenteren ze tentoonstellingen, workshops, demonstraties, podiumoptredens, dans, muziek, woord en poëzie, een kunstveiling en een parkroute.

Jan Auman

© Nele Bergmans /Illustralief

Het afvoeren van de Week van de Amateurkunsten (WAK) betekende niet het einde van de scheppings- en geldingsdrang van de vele schilders, beeldhouwers, schrijvers en andere kunstenaars die Schoten rijk is. Onder impuls van Lieve Geerinckx, Gerd Van de Ven, Danny Maes en Simone Dörflinger bouwden op de fundamenten van de ter zielen gegane WAK de KUS: Kunst Uit Schoten.

Vorig jaar kon je de creatieve dames en heren al nauwelijks ontlopen. Ze drukten meteen hun stempel met allerlei evenementen zoals een druk bezochte kunstenmarkt, de creatie van een onweerstaanbare KUS-cake en een zomerexpositie.

Die laatste krijgt nu een vervolg. “We tonen niet alleen wat we zelf in onze mars hebben, maar nodigen het publiek ook uit om actief deel te nemen”, vertelt textielkunstenares Simon Dörflinger. “Zo zijn in de feesttent workshops en demonstaties voor jong en oud. Op het programma staan onder meer samenzang, vilten, kleien, knutselen, koekjes versieren en zowat alle schilderkunsten. Je kan je laten vereeuwigen bij onze recordpoging “de langste karikatuur” en mee schilderen aan het grote canvas-mozaïek. Tevens is er een uniek, ludiek KUS-fotomoment. Op zondag is er een veiling van werken, geschonken door onze KUS kunstenaars. De opbrengst gaat integraal naar een Schotens goed doel.”

Ook leden van de schilderskring Hoger-Op, hier met een cadeau voor het jarige café Den Trol, zal paraat zijn op Zomer-KUS in het park.© JAA

Mieke Potlood

De Schotense reuzen komen alvast een kijkje nemen en vormen op zich natuurlijk ook een attractie. Kinderen mogen met de kleinste reuzin Mieke Potlood, die slechts twee meter groot is, een parcours aflopen. Twee dwalende dichters voorzien van een tijdmachine zullen her en der opduiken. De parkroute met als thema ‘Andere werelden, sluiers en portalen’ valt trouwens nog tot en met 11 september te ontdekken.

“In het kasteel hebben we een overzichtstentoonstelling waar al ons talent getoond wordt, van welk genre ook”, nodigt ook cultuurschepen Charlotte Klima (N-VA) uit. “In het salon maakt u kennis met de al vijftig jaar actieve cultuurraad en de eveneens jarige kioskavonden, die nu al dertig jaar voor vertier zorgen in Schoten. We zetten beide instituten in de kijker met foto’s van de afgelopen twee evenementen. De Sint-Sebastiaansgilde viert dit jaar eveneens haar gouden jubileum. De boogschutters palmen daarom de beheerraadzaal in. Ook te velde zullen zij zich vertonen in hun mooie klederdracht, al dan niet vendelzwaaiend.”

De Sint-Sebastiaansgilde viert offiieel haar vijfitgjarig bestaan, maar is eigenlijk nog veel ouder. De eerste pijlen werden geschoten in 1577.© JAA

Hulde aan oudste kunstenaars

En omdat 2023 een cultureel feestjaar is, wil KUS haar oudste kunstenaars ook in de bloemetjes zetten. De zolder is gereserveerd voor Herman Van Overstraeten, oud-leerling van wijlen Herman Cornelis, die zopas 80 jaar oud werd. Zijn houtsculpturen zijn scènes uit het leven met een knipoog naar spreekwoorden en gezegden. Alois Luyckx, al jaar en dag op post als onevenaarbare woordmagiër, wordt literair verrast om zijn 90 lentes te vieren.

En natuurlijk wordt ook de innerlijke mens niet vergeten. In de tent wordt heel wat lekkers geserveerd. “KUS is nog maar twee jaar jong, maar toch kunnen we al rekenen op tal van helpende handen, rijke kennis en creatieve input waar onze harten warm van worden. Dit opent perspectieven en op dat élan gaan we door”, besluit Simone Dörflinger namens het KUS-comité. (jaa)

ZomerKUS op zaterdag 29 en zondag 30 juli van 10 tot 18 uur in het park van Schoten. Programma: Programma ZomerKUS 2023

Ook Mieke Potlood komt wandelen in het park.© JAA

Gerd Van de Ven, Danny Maes, Simone Dörflinger en Lieve Geerinckx: sterkhouders van Kunst Uit Schoten.© JAA

© JAA

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230725_93988281