[ad_1]
Makreel op een salade van krieltjes, sugarsnaps en witte asperges
- Hoofdgerecht voor 4 personen.
- Bereidingstijd: circa 35 minuten.
Ingrediënten:
Makreel, witte asperges en krieltjessalade:
- 700 gr. witte asperges
- stukje foelie
- zout en peper
- 700 gr. krielaardappels in de schil
- 200 gr. sugarsnaps
- 4 verse makreelfilets met huid
Dressing:
- 125 ml crème fraîche
- 2 theelepels grove mosterd
- ½ citroen
- 1 sjalotje
- 1/3 bosje dragon
- olijfolie extra vergine
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de asperges met een dunschiller. Snijd 2-3 cm van de onderkant af en snijd ze in 3 schuine stukken.
Stap 2: Breng de asperges met de foelie en een goeie snuf zout in een ruime pan met water aan de kook. Doe de aspergeschillen erbovenop om de asperges onder water te houden. Laat dit 2 minuten koken en draai dan het vuur uit. Laat dit nog 10-15 minuten staan om de asperges perfect gaar te krijgen.
Stap 3: Breng intussen een pan water aan de kook. Halveer de krieltjes en kook ze gaar in het kokende water met een snuf zout voor circa 10 minuten.
Tip: Wil je weten of je asperges vers zijn? Wrijf ze eens tegen elkaar aan. Als ze een piepend geluid maken betekent het dat ze vers zijn. Grappig he?
Stap 4: Maak de sugarsnaps schoon en kook ze de laatste 2 minuten mee met de krieltjes.
Stap 5: Meng in een kom de crème fraîche, mosterd, citroenrasp en -sap. Pel vervolgens de sjalotjes en snipper ze ragfijn. Voeg ze toe aan de dressing.
Stap 6: Snijd de dragonblaadjes fijn en meng ze door de dressing. Roer er een scheut olijfolie door en breng het op smaak met zout en peper.
Stap 7: Giet de krieltjes en sugarsnaps af en laat deze iets afkoelen. Verhit in de tussentijd een koekenpan.
Stap 8: Bestrooi de makreelfilets met zout en peper en wrijf het in met olie. Leg ze met de huid naar beneden in de hete pan en druk ze goed aan.
Tip: In plaats van verse makreel kan je ook gerookte makreelfilets gebruiken. Deze kan je eventueel bakken of gewoon koud op de salade leggen.
Stap 9: Bak de makreel circa 2 minuten op de huid tot deze krokant is. Keer ze om en bak ze nog 1 minuut aan de ander kant, zodat de vis net gaar is.
Stap 10: Schep de meeste asperges (bewaar een paar toppen), aardappels en sugarsnaps door de dressing.
Stap 11: Schep de salade op de borden. Leg de makreel en de achtergehouden aspergetoppen er bovenop.
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de asperge in stukken en mix in een hakmolentje de asperges met de slagroom en suiker lobbig.
Stap 2: Maak de aardbeien schoon en snijd ze in stukjes. Pluk en snijd een paar muntblaadjes fijn en meng ze met de aardbeien.
Stap 3: Schep de aardbeien in de coupes en lepel de aspergeroom erover. Decoreer het met een blaadje munt.
Eet smakelijk!