[ad_1]
Het is volgens de Amerikaanse inlichtingendienst zeer aannemelijk dat de Russische president Vladimir Poetin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op korte termijn op bezoek krijgt om te praten over de oorlog in Oekraïne. Zo zou Rusland uit zijn op wapens, in ruil voor technologie. “Het is een hele enge ontwikkeling”, omschrijft directeur politieke zaken bij HCSS Han Ter Broeke de situatie in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Dat Poetin zich wendt tot zijn Noord-Koreaanse evenknie is niet verrassend. “Vanaf het moment dat hij aan de macht kwam heeft hij hele goede relaties gekweekt met Noord-Korea”, vertelt Ten Broeke. Sinds 2000 bezoeken Noord-Koreaanse leiders Poetin en de Russische wereldleider is zelf een keer in Pyongyang geweest, de hoofdstad van Noord-Korea.
Wapens en munitie
Ten Broeke zegt dat Poetin uit is op wapens en munitie. “Hij komt granaten en bommen tekort, die hij voor de oorlog in Oekraïne nodig heeft.” Noord-Korea lijkt gehoor te willen geven aan Poetins verzoek, in ruil voor technologie. “Die moet Noord-Korea altijd zelf ontwikkelen, omdat zij overal gesanctioneerd zijn”, vertelt Ten Broeke. “Deze deal tussen de twee bad boys van de wereldpolitiek lijkt in de maak te zijn.”
Rusland is bereid Noord-Korea de technologie te leveren waar zij om vragen, weet Ten Broeke. “Daarmee verstoort Rusland de verdere balans, voor zover wij die hebben in de wereld, als het gaat om veiligheid. Het is een hele enge ontwikkeling.”
Ten Broeke omschrijft Noord-Korea als een “totale paria”. Op dat niveau zit Rusland nog niet, maar “dat begint het wel te worden”. Zeker gezien de laatste ontwikkelingen.
Oorlog in Oekraïne
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is Rusland “succesvol overgeschakeld op een oorlogseconomie”. Daarom liep de economische groei niet direct spaak. Daarentegen is de economie niet dusdanig sterk om het Russische leger te kunnen blijven voeden met wapens en materieel. Voor Oekraïne geldt min of meer hetzelfde; het Westen kan de Oekraïners steeds moeilijker voorzien in wapens.
Oekraïne blijft het Westen vragen om steun, waar Rusland naar extra mogelijkheden zoekt “via dit soort slechte actoren in de wereld”, zegt Ten Broeke. “Noord-Korea is de meest slechte” en kan Rusland voorzien in haar wensen.
Mocht de deal daadwerkelijk doorgaan, zal het Westen ook weer meer wapens moeten leveren aan Oekraïne. Een einde van de oorlog lijkt nog niet in zicht. “Van beide kanten wordt dit erkent, dat de oorlog nog lang zal duren.”
Lees ook:
Geen twijfel voor Pjotr Sauer: Poetin zit achter dood Jevgeni Prigozjin
Door: Vick ten Wolde