Koraalwinkel Just Corals verhuist naar grotere locatie: “In goede omstandigheden zijn koralen onsterfelijk” (Nijlen)

[ad_1]

Bart Sambre ging op zoek naar een nieuwe locatie voor zijn koraalwinkel Just Corals.© Dirk Vertommen

Nijlen

De uit de hand gelopen hobby van Bart Sambre is zo’n succes geworden dat hij op zoek ging naar een nieuwe locatie voor zijn koraalwinkel Just Corals. Hij vond een pand in de Molenstraat in Nijlen dat vier keer meer ruimte biedt. Koraalwinkels zijn heel zeldzaam in de omgeving en Bart is na tien jaar een echte expert geworden. Bij het openingsweekend van de nieuwe zaak kwamen dan ook veel geïnteresseerden over de vloer.

“Tien jaar geleden ben ik begonnen met het kweken van koralen”, zegt Bart. “Ik deed dat oorspronkelijk in mijn kelder en door er veel over te lezen, ben ik stilaan een expert geworden. Koralen worden nog in weinig winkels verkocht omdat het arbeidsintensief is om de kweek in goede banen te leiden. Voor de meeste aquariumzaken zijn die koralen niet echt winstgevend en daarom verkopen ze die ook niet meer.”

© Dirk Vertommen

Bart Sambre vond dat kweken wel interessant en na een tijdje besloot hij om in bijberoep koralen te verkopen. “Dat sloeg aan en daarom moest ik op zoek naar een grotere locatie.” In zijn nieuwe zaak staan heel wat aquariums vol met koralen. “De ruimte hier is vier keer zo groot en in totaal heb ik hier zevenduizend liter zeewater verdeeld over elf aquariums. Ik denk dat er een duizendtal koralen in de aquariums staan.”

Verdwenen in de natuur

“Koralen zijn in principe onsterfelijk als ze in goede omstandigheden leven: dat betekent met de juiste voeding en de juiste zuurtegraad in het water. Dat is voor mij ook de uitdaging, om te zorgen dat de omstandigheden goed zijn zodat de koralen kunnen kweken. Oorspronkelijk komen koralen uit de Stille Oceaan, maar nu kunnen ze ook gekweekt worden in aquariums of in nagemaakte riffen in de zee. Sommige van die koralen worden ook uitgezet in riffen, want op sommige plaatsen zijn er al koraalriffen verdwenen.”

Tijdens het openingsweekend bleek nogmaals hoe populair Barts winkel is. “Er zijn tweehonderd geïnteresseerden geweest en ze kwamen vanuit het hele land, tot uit West-Vlaanderen en Charleroi. Er was zelfs iemand vanuit Rotterdam afgezakt. Ik had op mijn vorige locatie ook klanten uit Frankrijk en Duitsland, omdat in de Benelux niet zo heel veel koraalwinkels zijn. Ik heb ook koralen die ze ergens anders niet hebben en als mensen daar dan juist in geïnteresseerd zijn, dan komen ze naar hier. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de winkel alleen in het weekend te openen, maar door het succes hebben we besloten om ook een extra dag in de week open te zijn.”

“Euphylliakoralen zijn echt prachtig: het zijn wapperende koralen waarin je het leven echt ziet zitten.”© Dirk Vertommen

“Zoantus zijn bloemetjeskoralen in allemaal verschillende kleuren.”© Dirk Vertommen

“Hersenkoralen lijken op onze hersenen en worden daarom zo genoemd. Ik vind ze prachtig van vorm en kleur.”© Dirk Vertommen

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230723_94155935