[ad_1]
Oplopende temperaturen, droogtes en overstromingen: het zijn allemaal gevolgen van klimaatverandering. Het zal ertoe leiden dat we de komende jaren miljoenen klimaatvluchtelingen zullen ontvangen, ook in Nederland. Volgens oud-Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp gaat dit ook gevolgen hebben voor onze economie en veiligheid: “Vroeger werd het meer als een GroenLinkse hobby gezien”.
Middendorp luidde de noodklok in 2016 al over de ernstige gevolgen van klimaatverandering, vertelt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij had in missiegebieden al ervaren hoezeer klimaatverandering een impact heeft op de veiligheid van de lokale bevolking. “In Uruzgan was ik commandant en waren er watertekorten, wat spanning gaf bij de bevolking. De Taliban gebruikte die spanningen om meer macht te krijgen. In Somalië werden boeren en vissers in de handen van de de piraterij gedreven, in Irak werden watertekorten als wapen gebruikt door IS en in Mali kwamen door droogtes mensen in handen van het extremisme.”
Tekst gaat verder onder tweet.
Oud-Commandant der Strijdkrachten @MiddendorpTom maakt zich zorgen over het klimaat en heeft in missiegebieden ervaren wat voor effect klimaatverandering nu al heeft op veiligheid. “In Irak werd watertekort gebruikt als wapen door IS.” #WNL pic.twitter.com/b4khuJESdt
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) May 19, 2023
Austrian World Summit
Toentertijd werd klimaat volgens Middendorp vooral gezien als een GroenLinkse hobby, maar dat beeld is inmiddels veranderd. Toch wordt de politiek nog te vaak opgeëist door de waan van de dag en dat gaat volgens hem ten koste van de langetermijnaandacht: “Het voorkomen van de crisis van morgen”.
De klimaatgeneraal kwam deze week terug uit Wenen waar hij de Austrian World Summit bijwoonde. Het laat zien dat de politiek de problemen steeds serieuzer neemt. Bij deze klimaattop buigen experts zich over de relatie tussen defensie en de klimaatcrisis. Hij heeft er goede voorbeelden gezien van innovaties en die zijn volgens hem hard nodig om verdere escalaties te voorkomen. Zo is de auto-industrie al goed op weg om om te schakelen naar elektrisch rijden.
Klimaatvluchtelingen
De opwarming van de aarde heeft onder meer tot gevolg dat we een massale vluchtelingenstroom kunnen verwachten in onder meer Europa. “Het heeft een aanjagend effect op onveiligheid, extremisme, georganiseerde criminaliteit en instabiliteit om ons heen. Dat is geen prettig beeld en daar moeten we allemaal samen aan werken en dat moeten we ook vanuit een veiligheidsoptiek serieus nemen”, zegt Middendorp. Hij vindt dat er meer actie moet worden ondernomen. “We vinden het ook een beetje een ongemakkelijk thema en iets wat we liever voor ons uitschuiven.”
Als de voorspellingen kloppen, dan hebben we volgens Middendorp een groot probleem. De aanvoer van meer klimaatvluchtelingen zal zorgen voor grote instabiliteit die we ook in Nederland zullen ervaren. “We hebben met corona gezien wat verstoringen van aanvoerketens voor een impact heeft op Nederland. Wij zijn een enorm handelsland, dus het heeft direct impact op onze economie.” Middendorp pleit voor een structureler beleid.
Wereldwijd krijgen we volgens de klimaatgeneraal met meer schaarstes te maken. “Klimaatverandering jaagt dat aan, waardoor je competitie krijgt op wereldwijd niveau tussen grootmachten. Dat kan heel makkelijk omslaan in conflicten.” Een voorbeeld zijn oorlogen en conflicten in het Midden-Oosten om olie.
Oplossingen
Volgens Middendorp zijn er twee manieren waarop we de impact van klimaatverandering kunnen verkleinen. “Een is gedragsverandering: we moeten ons bewuster worden van de impact die we hebben op onze omgeving. Vaak is het geen onwil, maar heeft het te maken met het ‘niet weten’”, zegt hij. Daarnaast zijn technologische innovaties volgens hem van groot belang. “We zullen naar meer circulariteit moeten. Nu wordt gewoon 92% van alles wat we in de wereld produceren weggegooid of verbrand. Dat zijn miljarden tonnen per jaar.”
Lees ook:
Hoogleraar Van Wijk waarschuwt voor slinkende wapenvoorraden: ‘Je kunt niet eeuwig doorgaan met alles weggeven’
Door: Matthijs Meulblok