[ad_1]
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich grote zorgen om het toenemende aantal vermogensdelicten waarbij rondtrekkende bendes uit het buitenland betrokken zijn. Ze willen een nieuwe aanpak van het kabinet. Dat laten de organisaties weten aan het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
“We moeten dit zo snel mogelijk de kop indrukken”, zegt Karijn van Doorne. Zij houdt namens VNO-NCW en MKB-Nederland de impact van mobiel banditisme op ondernemers in de gaten. “We zien dat bendes vaker toeslaan. Dat heeft enorme impact. De financiële schade is groot. Juist vanwege deze stijging moeten we vaker om tafel. De urgentie ontbreekt bij veel partijen, ook in Den Haag.”
Heropstart Taskforce
Zowel VNO-NCW als MKB-Nederland waren betrokken bij de Taskforce Mobiel Banditisme. Daarin werkten de partijen samen met onder meer politie, Koninklijke Marechaussee, Vereniging Nederlandse Gemeenten, Transport en Logistiek Nederland en het Openbaar Ministerie. Eind vorig jaar is de stekker uit die samenwerking getrokken, omdat de doelstellingen behaald waren.
VNO-NCW en MKB-Nederland zien zo’n structureel samenwerkingsverband graag terugkeren nu mobiel banditisme weer toeneemt. “Je moet weten waar je beleid op moet maken. Je moet hier wetenschappers bij betrekken, ondernemers, overheden. Vaststellen: wie zijn de daders, wat is hun recente werkwijze, hoe bewegen ze? Anders vaar je in de mist.”
Europese samenwerking
Ook wetenschappers vinden het onverstandig dat deze Taskforce niet meer bestaat, zegt hoogleraar criminologie Dina Siegel van de Universiteit Utrecht. “In de coronaperiode was er minder straatcriminaliteit. Maar mobiel banditisme is daarna weer enorm gegroeid. Binnen de Taskforce was er een goede samenwerking. Daarin volgden we de ontwikkelingen op de voet.”
Siegel pleit niet alleen voor de terugkeer van een nationale samenwerking, ook moet er wat haar betreft een Europese Taskforce komen. “Vandaag slaan deze bendes toe in Nederland, morgen in België. Uitwisseling van informatie is essentieel om meteen te kunnen reageren. We kunnen niet wachten, moeten meteen ingrijpen. Daarom zou ook een Europese samenwerking goed zijn.”
Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!
Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.
Scan de QR-code om het nummer op te slaan:
Door: Manon Immerzeel