[ad_1]
Tip: de klassieke spaghetti alle vongole wordt met venusschelpen (‘vongole’) bereid, maar in Nederland wordt er vaak voor Hollandse kokkels gekozen. Deze zijn net wat kleiner en hebben een grovere structuur. Qua smaak zit er niet heel erg veel verschil in, al vindt Hugo de kokkel stiekem zelfs lekkerder. Qua prijs is er wel degelijk verschil: de vongole is namelijk groter en moet geïmporteerd worden, waardoor deze veel duurder is (soms wel twee keer zo duur) dan de Hollandse kokkel. Aan jou de keuze voor welke schelp je kiest dus!
Bereidingswijze:
Stap 1: Breng een pan water aan de kook.
Stap 2: Spoel de venusschelpen of kokkels af en verwijder kapotte exemplaren.
Stap 3: Snijd de peterselie met steel en al fijn. Pel de knoflook en snijd ook fijn.
Stap 4: Verhit een royale scheut olijfolie in een wok of grote pan en fruit hierin de knoflook met een snuf chilivlokken of verkruimelde peperoncino.
Stap 5: Kook de spaghetti ondertussen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Stap 6: Voeg de venusschelpen, een groot deel van de peterselie en wijn toe bij de grote pan met de knoflook en pepers. Dek de pan af en kook circa 5 minuten, of tot alle schelpen open zijn.
Let op: schud de pan halverwege een keer.
Stap 7: Voeg de boter en gekookte spaghetti toe en hussel het geheel door elkaar.
Stap 8: Schep de spaghetti mét venusschelpkookvocht in diepe borden. Bestrooi de pasta met peper en de achtergehouden peterselie.
Koffie panna cotta
- Nagerecht voor 6 personen
- Bereiding: circa 20 minuten + 4 uur opstijven
Ingrediënten Panna Cotta:
- 5 blaadjes gelatine
- 4 kardemompeulen
- 150 ml volle melk
- 80 gr. donkerbruine basterdsuiker
- 150 ml sterke koffie
- 300 ml slagroom
Ingrediënten sinaasappelsiroop:
- 3 perssinaasappels
- 75 g suiker
Extra nodig:
- zeef
- citruspers
- 6 metalen timbaalvormpjes (inhoud 150 ml) of kleine kopjes
Bereidingswijze:
Stap 1: Week de gelatine 5 tot 10 minuten in koud water.
Stap 2: Kneus de kardemompeulen. Doe samen met de melk in een steelpan en laat circa 15 minuten op laag vuur zachtjes trekken. Zorg dat de melk niet kookt.
Stap 3: Laat de suiker oplossen in de hete melk. Knijp de gelatine uit en laat het in de hete melk oplossen.
Stap 4: Roer de koffie en de slagroom erdoor. Zeef vervolgens het mengsel.
Stap 5: Schenk het geheel in de vormpjes en laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Stap 6: Maak intussen de sinaasappelsiroop, dit doe je door 2 sinaasappels te raspen en alle sinaasappels uit te persen. Doe de rasp en het sap in een steelpan, voeg de suiker toe en breng het aan de kook. Laat in circa 15 minuten inkoken tot een siroop. Laat het daarna afkoelen.
Stap 7: Houd de vormpjes even in heet water en laat de panna cotta op de borden glijden. Lepel de siroop erop en eromheen.