[ad_1]
De scholen zijn weer begonnen en dat betekent dat ouders en verzorgers hun kinderen weer met de auto naar school brengen. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland waarschuwt automobilisten om extra alert te zijn op de wegen rondom scholen. “Je kinderen worden maar een keer groot”, zegt hij tegen Goedemorgen Nederland.
Verschillende ouders zien de meeste mensen hun kinderen met de auto afzetten. “Ze willen heel dichtbij parkeren en dat kan denk ik wel gevaarlijk zijn”, reageert een moeder. Een ander merkt op dat ze het beter vindt om te lopen of om met de fiets te gaan. Toch pakt ze regelmatig de auto. “Als ik naar mijn werk moet, dan zit ik ook soms met tijdstress. Dan moet ik hem wel met de auto brengen.”
Gedragsprobleem
Stomphorst zegt dat het voornaamste probleem zit in de snelheid op de wegen rondom de scholen. “Die eerste weken na de zomervakantie vragen wij of het wat minder kan met auto’s rondom die school en of de vaart er natuurlijk uit kan. Je houden aan de maximumsnelheid scheelt al heel veel, want de snelheid is het grootste probleem in de verkeersveiligheid.”
“Je hebt wegen waar mensen toch wel hard rijden en soms bij zebrapaden wil je oversteken en stoppen de auto’s niet”, zegt een vader.
ANWB-directeur Marga de Jager denkt dat het voornamelijk een gedragsprobleem is. “Op zich is er met die auto niet zo veel mis, maar het gaat er om hoe je ermee omgaat. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is.”
“Eigenlijk worden kinderen dan als een soort postpakketje afgeleverd op de school en dan rijden de ouders weer door”, zegt Stomphorst. “Je kinderen worden maar een keer groot. Je kan het begeleiden, op de fiets of lopend. Misschien moet je tien minuutjes eerder opstaan, maar dat mag je er voor overhebben als je ook bewust gekozen hebt voor kinderen.”
Lees ook:
Mobiliteitsalliantie doet oproep aan politiek: ‘Laat de accijnsverhoging niet doorgaan’
Door: Matthijs Meulblok