[ad_1]
Met het programma YourSkills belanden kinderen met behulp van een VR-bril in situaties waar ze boos van worden. Zo kunnen ze door andere avatars worden gepest of krijgen ze onterecht straf van hun ouders. Door op deze manier uitgedaagd te worden, zouden de kinderen boosheid anders leren interpreteren en er anders mee omgaan.
Huidige aanbod
Het VR-programma is ontwikkeld door Sophie Alsem, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). “We merken in de praktijk dat er nog weinig is wat goed werkt. Voor de jongere kinderen op de basisschool is er een vrij beperkt aanbod”, vertelt ze aan Editie NL.
De standaard GGZ-zorg bestaat uit verschillende soorten behandelingen. “Kinderen oefenen bijvoorbeeld individueel met een begeleider, maar ook in groepen.”
In haar onderzoek merkte ze dat virtual reality beter werkte dat andere methodes. “Kinderen vonden het ook leuker. De focus ligt meer op het oefenen en minder op het praten”, vertelt ze. “Wat ook helpt is dat ze de boosheid echt voelen. Die wekken we op.”
Jong ingrijpen
Twee tot vijf procent van de kinderen heeft last van agressieve gedragsproblemen, zoals ruzie maken of schoppen en slaan, vertelt Alsem. Het is volgens haar belangrijk dat gedrag op jonge leeftijd aan te pakken. “Als je niet op tijd ingrijpt is de kans groot dat de agressie blijft.”
Thuis oefenen
Je kunt als ouder ook zelf thuis met je kind aan de slag, vertelt ontwikkelingspsycholoog Krista Okma. “Het gaat niet om het voorkomen van boosheid of verdriet, maar om het reguleren ervan. Als ouder is het niet erg om je emoties te laten zien. Maar laat dan ook zien hoe je ermee omgaat, en dat je een ruzie kan bijleggen.”
Thuis praten over emoties is volgens Okma belangrijk. “Bespreek ook het omgaan met de gevoelens van andere kinderen. Leer kinderen zich te verplaatsen in anderen. En geef zelf als ouder het goede voorbeeld.”
Prikkelarme omgeving
Als je kind thuis last heeft van woedeaanvallen, kun je er eerst iets van zeggen om te zien of het daar rustiger van wordt. “Maar sommige kinderen moeten uit de situatie gehaald worden. Je moet dan een rustmoment creëren. Ga bijvoorbeeld even op een prikkelarme plek zitten.”
“Als je denkt dat er meer onder zit, dan is het goed om er later over door te praten”, gaat Okma verder. “Een tekening maken of een boekje lezen over boosheid kan helpen.”