Ketchup in de koelkast of niet? Eindelijk is er uitsluitsel, maar discussie blijft

[ad_1]

Eieren in de koelkast? Mayo? Druiven? Zomaar wat producten die bij het ene huishouden wel en bij het andere huishouden niet in de koelkast staan. Geen allesbepalende levensvragen, maar wel iets waar ieder mens die deze producten koopt vast weleens over getwijfeld heeft. 

‘Niet te vertrouwen’

Ook over ketchup kun je discussie voeren. En dat gebeurde vorige week flink. Eens in de zoveel tijd komt het weer terug. Zo verklaarde rapper Cardi B. al eens op Twitter: “Mensen die ketchup in de koelkast bewaren, kun je niet vertrouwen.”

Nou is haar bewering niet echt te onderbouwen, maar de vraag wat het beste is, is wel te beantwoorden.

Voor ketchupfabrikant Heinz is het klip en klaar: ‘FYI: Ketchup. goes. in. the. fridge!!!.’ Met deze tweet hoopte het Amerikaanse sausmerk de discussie voor eens en voor altijd te beslechten. In de koelkast dus.

Maar goed, de tweet van Heinz was natuurlijk weer voer voor de voor- en tegenstanders om een nieuw sausje over de discussie te gieten. Reden voor de kwaliteitskrant The Washington Post om er een artikel aan te wijden, waarin de schrijver zich erover verbaast dat de man met wie ze al 18 jaar samen is voorstander is van ketchup in de voorraadkast. “Waarom zou ik koude ketchup op warm eten willen doen”, is een veel gehoord argument om het niet in de koelkast te bewaren.

De argumenten van het ‘Team Koelkast’ gaan niet over de smaak maar over de houdbaarheid. Nou valt over smaak natuurlijk niet te twisten, maar over de houdbaarheid van de saus is wel wat zinnigs te zeggen. Een belletje met het Voedingscentrum geeft inzicht.

“Je kunt de ketchup na opening het beste in de koelkast bewaren”, zo valt Pascalle Stijger van het Voedingscentrum met de deur in huis. “Als je het opent en dan in de kast zet, kan er zuurstof bijkomen en maken bacteriën meer kans. In de koelkast is het langer houdbaar, wij zeggen zo’n negen tot twaalf maanden.”

In supermarkt juist niet in koelkast

Dat het in de supermarkt in de vakken buiten de koeling staat, is niet onlogisch. Het is goed afgesloten met een lipje waardoor het langer houdbaar is, zegt Stijger. Heinz adverteerde er zelf ook mee dat de ketchup zo lekker lang houdbaar is. Ze hebben daar voor de duidelijkheid maar aan toegevoegd dat het ongeopend in de koelkast moet.

Stijger geeft aan dat de houdbaarheidsdatum die op alle producten moet staan, geldt voor ongeopende producten, ook iets wat niet iedereen weet. Dus ben je saus-fan en jaag je er elke week een fles ketchup doorheen (ook niet per se een aanrader, zegt het Voedingscentrum), dan kun je dit best buiten de koelkast bewaren. Maar voor normale mensen is het aan te raden de saus koel te bewaren. 

Iets waar Heinz het dus nu zo grondig mee eens is, dat de vestiging in het Verenigd Koninkrijk een koelkast onder de achterban verloot ‘om de ketchup in te doen’:

Als bonus voor degene die dit artikel helemaal heeft gelezen, vertelt Pascalle Stijger ook nog even wat je met eieren moet doen: “Die liggen in de supermarkt buiten het koelvak, maar zodra je thuiskomt, is het aan te raden ze in de koelkast te bewaren. Dat heeft te maken met de condens die ontstaat door temperatuurverschil dat ontstaat tijdens het vervoeren van de eieren van de supermarkt naar huis. Die condens veroorzaakt bacteriën, die je tegengaat door ze thuis in de koelkast te doen.”

Voor druiven, bananen en al die andere producten waarover je zou kunnen twijfelen, kun je het beste even naar de bewaarwijzer van het Voedingscentrum gaan.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5394221/ketchup-koelkast-heinz-twitter-discussie-tomatensaus