Kelly’s dochter (9) stinkt soms naar zweet: ‘Deo wil ze niet’

[ad_1]

Het gebeurt niet elke dag, maar toch merkt Kelly dat haar dochter weleens onfris ruikt. “Megan stinkt soms onder haar oksels naar zweet. Ik heb haar dat voorzichtig verteld en gezegd dat ze deodorant kan gebruiken, maar dat wil ze niet want ze denkt dat het niet nodig is, en haar vriendinnetjes doen dit ook niet. Hoe los ik dit tactvol op?”

Het eerste wat Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching zich afvraagt, is waarom deze kwestie tactvol moet worden aangepakt. “Leg dit gewoon uit zoals het is, zonder om de hete brij heen te draaien. Zeg je dochter dat haar lichaam aan het veranderen is en dat ze hierdoor meer zweet. En zweet kan gaan stinken. Maak duidelijk dat het voor haar niet fijn is als iemand op school naast haar zit en dit ruikt, en het dan hardop door de klas roept. Benadruk dat zweten echt iets heel gewoons is.”

“Veel ouders zijn bang om hun kind onzeker te maken als ze iets op een directe manier zeggen, en pakken alles met fluwelen handschoenen aan. Maar als je hier heel moeilijk en omfloerst over doet, maak je het juist raar en lastig. En andersom: hoe minder omslachtig je doet, hoe beter de boodschap aankomt dat er niks geks aan is.”

Een kind dat vroegrijp is, kan hier soms moeilijk mee omgaan, zegt Bobeldijk. “Misschien vergelijkt ze zichzelf met haar vriendinnetjes. Leg uit dat die nu nog geen deodorant gebruiken, waar wellicht volgend jaar wel. Iedereen ontwikkelt zich op een ander tempo. Een veranderend lichaam inclusief zweetoksels hoort er gewoon bij. Je kunt hier samen informatie over zoeken op internet.”

“Is je kind onzeker over hoe ze deo gebruikt, ga dan het gesprek aan en vertel dat er meerdere opties zijn, zoals een roller of spray. En kies samen in de winkel een leuke, lekker ruikende variant uit. Maak het niet beladen. Zweet is normaal, en deodorant ook.”

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens links bovenin op ‘Volgen’.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5387421/dochter-kelly-stinkt-soms-naar-zweet-onder-oksels-geen-deodorant