‘Kan niet garanderen dat er geen mensen in het gras moeten slapen’

[ad_1]

“Beloftes zijn lastig om te doen”, aldus de bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), Milo Schoenmaker. “Ik kan dus ook niet garanderen dat er geen mensen in het gras moeten slapen”, zegt hij in het radioprogramma Sven Op 1 op NPO Radio 1. 

We lijken aan het begin te staan van de asielcrisis van dit jaar. Begin deze week moesten 33 mensen de nacht in Ter Apel doorbrengen in de wachtkamer van de IND. De opvang zat vol. Schoenmaker: “We hebben al heel lang puzzelwerk te doen. Dat leek allemaal goed te gaan, maar toen werden we ineens verrast met een enorm hoge instroom. Dat was die nacht niet meer op te lossen.”

Vorig jaar zomer leidde dit soort piekmomenten ertoe dat asielzoekers in Ter Apel in het gras moesten slapen. “Dat mag niet meer gebeuren”, zo zei verantwoordelijk staatssecretaris Van der Burg gisteren. Schoenmaker: “Daarvoor hebben we wel écht hulp nodig. Van gemeenten, voor extra locaties. Van provincies voor de coördinatie. En ook van het Rijk. In ons eentje kunnen we dit als COA niet aan.”

Wachtkamers

Een oplossing die het COA nodig heeft, zijn zogenoemde ‘overlooplocaties’. Een soort externe wachtkamer, als het aanmeldcentrum in Ter Apel overloopt. Per 1 juli openen ze er een in Assen. “Een goed begin, maar ik heb er in juli en augustus nog een nodig. Eigenlijk nog twee”, aldus Schoenmaker.

Dwang toepassen

Er is deze dagen veel te doen om nieuwe maatregelen van het kabinet om de asielcrisis te beteugelen. Daarin gaat het ook over het gedwongen plaatsen van asielzoekers in hotels. Schoenmaker zegt daarover: “Als wij nu met tekorten aan plekken zitten, dan kijken we naar hotels. Op het moment dat we die op het oog hebben, horen we van burgemeesters dat ze daarover wel intern nog overleg over willen plegen. Dat willen we veranderen. We melden het gewoon; dat is wat met ‘gedwongen’ wordt bedoeld.”

Lees ook:

Nieuwe asielmaatregelen Van der Burg ‘verdrietig en onheilspellend’

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/25/bestuursvoorzitter-coa-kan-niet-garanderen-dat-er-geen-mensen-in-het-gras-moeten-slapen/