Kamiel Van Raemdonck combineert met succes kogelstoten en discuswerpen met sporthouthakken: “Belgisch record spookt al hele tijd door mijn hoofd” (Gent)

[ad_1]

Atletiek Vlaamse jeugdkampioenschappen in Heusden-Zolder

Kamiel Van Raemdonck haalde in het kogelstoten 18,77 meter.© Belga

Kamiel Van Raemdonck is alweer twee titels rijker. De 16-jarige scholier van KAA Gent werd in Heusden-Zolder zowel in het kogelstoten als in het discuswerpen Vlaams kampioen. “Nu ga ik in de eerste plaats met de kogel op zoek naar het nationaal record. En wie weet kom ik dit seizoen nog in de buurt van de 20 meter. Maar ook het sporthouthakken laat me niet los. Op het WK in Stuttgart hopen we met ons team op de top tien.”

Kamiel Van Raemdonck startte het Vlaams kampioenschap in Heusden-Zolder met het discuswerpen. Bij zijn vierde poging liet de laatstejaarsstudent Metaalbewerking aan het GTI in Beveren 52,14 meter noteren. “Daarna heb ik niet meer aangedrongen”, aldus de KAAG-atleet, die op de EYOF in Maribor zijn persoonlijk record naar 55,95 meter bracht. “Met de discus draaide het echt niet. Het was ook wat te warm om met sterke prestaties voor de dag te komen. Ik wilde vooral ook wat energie sparen voor het kogelstoten, dat een uurtje later op het programma stond.”

Met de kogel werd het voor de jongeman uit Haasdonk bij zijn vierde poging 18,77 meter. Daarmee bleef hij elf centimeter onder zijn persoonlijk record. “Ja, maar ik wilde eigenlijk veel meer. Het nationale scholierenrecord van Ilya Defrère, dat 19,24 meter bedraagt, spookt al een hele tijd door mijn hoofd. Het was mijn bedoeling om dat vandaag al te pakken, maar ook hier speelde de warmte me parten. Ik blijf echter niet bij de pakken zitten en zal er alles aan doen om dat record nog dit seizoen te verbeteren. Meer zelfs, ik ben er zeker van dat ik in de buurt van de 20 meter moet geraken. Indien ik daar in zou slagen, wil ik het daarna ook eens met het 6 kilogram wegende tuig proberen.”

“Het was te warm om met sterke prestaties voor de dag te komen”

Kamiel Van Raemdonck

Die warmte gecombineerd met stress was er trouwens ook de oorzaak van dat het op de EYOF tijdens de kwalificaties van het kogelstoten helemaal misliep. “Ik maakte te veel fouten om goed te zijn. Gelukkig maakte het discuswerpen een en ander goed en kon ik in de finale de elfde plaats in de wacht slepen. Intussen heb ik nu al vijf Vlaamse titels op mijn palmares. Begin september zijn er in Gentbrugge nog de nationale kampioenschappen en daar zou ik mijn totaal kunnen uitbreiden tot zeven.”

Samen met grootvader Flor in Rotterdam

Maar er is nog een sporttak waarin Van Raemdonck al heel wat gensters heeft geslagen, namelijk het sporthouthakken. “Die sportmicrobe heb ik van mijn grootvader meegekregen. Al van mijn vijfde oefende ik met een bijl. Mijn laatste wedstrijd vond begin juni in de haven van Rotterdam plaats, waar ik in mijn categorie voor een nieuw Benelux-record zorgde. In de discipline met de horizontaal ingespannen blok kreeg ik 21”51 achter mijn naam. In totaal bestaat het concours in deze sport bij de jeugd uit vijf disciplines. De moeilijkste voor mij is die met de lange trekzaag. In dit World Rookie Championship legde ik uiteindelijk beslag op de vierde plaats. Ook mijn grootvader Flor was die dag actief. Op 70-jarige leeftijd verbeterde hij nog twee persoonlijke records. Ja, natuurlijk wil ik ook hier op de ingeslagen weg verder. Begin november vinden in het Duitse Stuttgart de wereldkampioenschappen plaats. Daar maak ik deel uit van het vierkoppige nationale team dat vier disciplines moet afwerken. In een vrij sterk deelnemersveld, waarin vooral de overzeese atleten het goede weer maken, hopen we toch op een plaats in de top tien.”

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230815_95792493