Kamercommissie zet licht op groen voor “warmtepompnorm”

[ad_1]

© BELGAIMAGE

De Kamercommissie Energie heeft dinsdag ingestemd met de invoer van een “warmtepompnorm”. Daardoor zal de federale energiewaakhond CREG voortaan elk jaar het prijsverschil bestuderen tussen verwarmen met warmtepompen en verwarmen met fossiele brandstoffen.

Bron: BELGA

De oorlog in Oekraïne maakte pijnlijk duidelijk dat we zo snel mogelijk af moeten van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, zegt Vooruit-Kamerlid Kris Verduyckt, maar onder meer omdat er in de energiefactuur nu meer heffingen voorzien zijn op elektriciteit dan op bijvoorbeeld aardgas of stookolie is het voor veel gezinnen financieel niet interessant om over te schakelen op bijvoorbeeld een warmtepomp.  

Verduyckt legde een wetsvoorstel neer waarin de CREG wordt belast met een jaarlijks onderzoek naar de prijsverschillen. Als het prijsverschil in de verkeerde richting evolueert, zal de federale energiewaakhond maatregelen kunnen voorstellen aan de minister van Energie. “Door de hogere gasprijzen tijdens de crisis is investeren in warmtepompen aantrekkelijker geworden, maar dit zou ook in de toekomst zo moeten blijven”, zegt Verduckyt. “De CREG en de regionale regulatoren formuleren aan de hand van deze jaarlijkse studie voorstellen rond de energiefiscaliteit, de toeslagen op de factuur of subsidies. Ik reken erop dat de norm zal meehelpen aan een omslag naar elektrische verwarming.”

LEES OOK. Zij zijn trotse eigenaars van een éigen windmolen: “Waarom zou je energie niet zelf maken?”

Het wetsvoorstel kreeg dinsdagochtend groen licht in de Kamercommissie Energie. De tekst kreeg de steun van alle aanwezige fracties op PVDA na, dat zich onthield. Het voorstel verhuist nu naar de plenaire vergadering. 

In 2021 werden volgens sectorfederatie ATTB (Associatie voor Thermische Technieken) ruim 24.700 warmtepompen en warmtepompboilers verkocht in ons land. Vorig jaar waren dat er al meer dan 41.000, al gaat het bij dat laatste cijfer nog om een schatting op basis van de eerste drie kwartalen van het jaar.

LEES OOK. Is een warmtepomp écht de Heilige Graal in de strijd tegen de hoge factuur?

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230328_93762414