[ad_1]
2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot is niet meer heilig voor D66. Dat zeggen bronnen binnen die partij tegen De Telegraaf. De coalitiepartrijen willen er volgens de krant alles om doen om het kabinet in stand te houden. In het regeerakkoord staat dat de stikstofdepositie in 2030 gehalveerd met zijn.
D66 hield zich tot dusver stevig vast aan dat jaartal, in tegenstelling tot coalitiegenoten VVD en CDA. Maar door de nieuwe politieke werkelijkheid lijkt de partij het standpunt te willen herijken.
Bij de Provinciale Statenverkiezingen werd de BoerBurgerBeweging (BBB) in één klap de grootste partij in alle provincies. Die partij is fel gekant tegen ‘2030’ en het onteigenen van boeren. De coalitiepartijen, die allemaal flink verloren, vinden het op dit moment belangrijker dat er flinke stappen worden gezet bij het terugdringen van stikstof, dan dat 2030 blijft staan.
D66 denkt dat haar achterban meer rumoer kan gaan maken over het beperken van asielmigratie dan over stikstof. Migratie is een van de grote lopende dossiers waar het kabinet naar wil kijken na de verkiezingsnederlaag, net zoals de Groningers die door de aardgaswinning zijn gedupeerd en de afhandeling van het toeslagenschandaal.
Tweede crisisberaad
De top van het kabinet komt vanavond voor de tweede keer deze week bijeen om over de maatschappelijke onvrede en de politieke aardverschuiving te spreken. Dinsdagavond hadden premier Mark Rutte, de drie vicepremiers en hun secondanten al ruim vier uur de koppen bij elkaar gestoken. De acht bewindslieden bespreken in ieder geval een (concept)brief, waarin het kabinet een brede analyse schetst over de temperatuur van het land en daarop een (eerste) reactie geeft.
Hele concrete voorstellen en acties zullen daar nog niet in staan, zo verwachten Haagse bronnen. De brief wordt vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd, nadat hij in de ministerraad is besproken. De brief geldt tevens als voorbereiding op het Kamerdebat van dinsdag, over de uitslag van de provinciale verkiezingen. De voltallige oppositie in de Tweede Kamer had daar om gevraagd.
Nederlanders twijfelen aan kabinet
Volgens directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Karen van Oudenhoven maken Nederlanders zich zorgen of “het kabinet wel in staat is de grote problemen van vandaag op te lossen”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zien dat de politiek de problemen voor zich uitschuift. Ze wijzen ook op de aardbevingen in Groningen en naar de traagheid van het kabinet om de problemen op te lossen. Ze verwijzen ook naar de toeslagenaffaire.”
“Daarnaast, en misschien is dat nog wel ernstiger, hebben ze het gevoel dat Den Haag alleen met zichzelf bezig is en twijfelen ze aan de intenties van politici”. Ze sluit niet uit dat dat een van de redenen is van de monsterzege van BBB. “De samenleving is steeds diverser en je ziet ook dat sommige mensen zich niet gezien voelen. De politiek vindt het lastig om in een samenleving waar mensen sterk van elkaar verschillen, met beleid te komen wat tegemoet komt aan die verschillen.”
Lees ook:
SCP-directeur Van Oudenhoven: visie kabinet ontbreekt
Door: Peter Visser
[ad_2]
https://wnl.tv/2023/03/30/bronnen-binnen-partij-2030-niet-langer-heilig-voor-d66/