kabinet moet toezichthouders ondersteunen bij aanpak wildstroperij

[ad_1]

De Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet natuurtoezichthouders meer middelen moet geven om wildstroperij aan te pakken. PvdD-Tweede Kamerlid Leonie Vestering stelt Kamervragen aangaande dit onderwerp naar aanleiding van het nieuws dat het Misdaadbureau eerder op deze dag meldde, namelijk dat het illegaal afschieten van dieren steeds vaker voorkomt in Nederland.

9 op de 10 natuurtoezichthouders zegt in de afgelopen twee jaar wildstroperij te hebben geconstateerd. Die cijfers noemt Vestering “verschrikkelijk”. Groene boa’s geven aan dat vooral reeën en hazen slachtoffer zijn van stropers. Vestering: “We moeten niet vergeten dat reeën en hazen beschermde diersoorten zijn.”

Pakkans

Uit de enquête van Het Misdaadbureau onder tientallen leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht komt ook naar voren dat de pakkans erg laag is. 90 procent van de deelnemers geeft dat aan.

“We willen graag van de minister (van Justitie, Dilan Yesilgoz, red.) weten of dit het gevolg is van de bezuinigingen van de handhaving in het buitengebied”, zegt Vestering. “We willen dat de minister meer middelen beschikbaar stelt bij de politie en het Openbaar Ministerie om hierin te ondersteunen.”

Volgens het PvdD-Kamerlid werd er bij eerdere, soortgelijke Kamervragen vooral gewezen naar de rol van de provincies en de politie. “Maar de minister is uiteindelijk verantwoordelijk voor de instandhouding van deze dieren”, beklemtoont ze.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Lees meer:

Jagers en natuurtoezichthouders: straffen op wildstroperij moeten verhoogd

Door: Marinka Wagemans[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/24/partij-voor-de-dieren-kabinet-moet-toezichthouders-ondersteunen-bij-aanpak-wildstroperij/