Kabinet gaat export van chipmachines naar China verder beperken | Economie

[ad_1]


Het kabinet legt de export van Nederlandse chipmachines naar China verder aan banden. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) woensdag tegen De Telegraaf. In een Kamerbrief over nieuwe exportrestricties voor de chipindustrie schrijft de minister dat die nodig zijn voor de “internationale veiligheid”.

De aanvullende controlemaatregelen waarover ze in de brief schrijft gaan over zeer specifieke technologieën van chipfabrikant ASML in Veldhoven. Nederland heeft volgens de minister een unieke leidende positie in de chiptechnologie.

In de brief staat niet precies welke machines van ASML niet meer naar China mogen. Ook wordt dat land niet genoemd. Volgens De Telegraaf gaat de exportvergunning die verplicht moet worden, gelden voor een deel van wat oudere machines van ASML. De nieuwste machines van het bedrijf mochten al niet naar China.

Het kabinet wil voorkomen dat chipmachines worden gebruikt voor bijvoorbeeld massavernietigingswapens, schrijft de minister in haar brief aan de Kamer. Deze exportcontroles zijn volgens haar daarom nodig voor de (inter)natoinale veiligheid. “Ook willen we ervoor zorgen dat we ons technologisch leiderschap houden. En we willen de strategische afhankelijkheid van China afbouwen”, zegt Schreinemacher tegen De Telegraaf.

Dat er nieuwe regels gaan komen voor met name de export van chipmachines naar China, zou het gevolg zijn van druk vanuit de Verenigde Staten, schrijft persbureau Reuters. Een recent bezoek van premier Mark Rutte aan de Amerikaanse president Joe Biden stond ook in het teken van de kwestie.

Eind januari, na dat bezoek, lekte al uit dat Nederland, de Verenigde Staten en Japan een akkoord hadden bereikt over exportbeperking van chiptechnologie naar China. Dat nieuws werd toen nog niet bevestigd. Washington beperkte de eigen export van chiptechnologie naar China al eerder.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6254494/kabinet-gaat-export-van-chipmachines-naar-china-verder-beperken.html