Kaarskensprocessie startschot voor viering 75 jaar parochie (Duffel)

[ad_1]

De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil: de parochie bestaat 75 jaar.© Chris Van Rompaey

Duffel

De parochie Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil in Duffel bestaat 75 jaar. Daarom organiseert ze heel wat activiteiten, onder andere een fiets- en wandelzoektocht en een unieke filmavond met beelden uit 1937.

“De Duffelaars noemen onze kerk nog steeds de kapel”, zegt pastoor Jan De Kinder. “Dat is logisch, want drie eeuwen lang was ze een kapel. Pas in 1948 werd ze een kerk, toen de parochie Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil ontstond. Je kan er alles over lezen in het boek dat de Duffelse Heemkundige Kring publiceert. Dit boek kan je kopen tijdens alle activiteiten van 75 jaar parochie”.

De festiviteiten beginnen op maandag 14 augustus met de jaarlijkse kaarskensprocessie en een fietszoektocht (27 km) en wandelzoektocht (8 km), die lopen van 14 augustus tot en met 1 oktober. De processie gaat voor 85ste keer uit. Elk jaar wordt met deze processie de vinding van het wonderbare beeldje van Onze-Lieve-Vrouw in 1637 herdacht. In 1937 ging de processie voor de eerste maal uit naar aanleiding van de 300ste herdenking van de vinding.

De Kaarskensprocessie met het Mariabeeldje.© rr

Naar jaarlijkse traditie wordt er ook dit jaar verzameld op het Kapelplein (Bruul) vanaf 20.30u. Ter plekke kan je kaarsjes en windkapjes kopen aan de tentjes achteraan op het plein. Om 21u vertrekt de processie door de Duffelse straten, gevolgd door een openluchtmis. Na de viering wordt iedere deelnemer individueel gezegend met het miraculeus Mariabeeldje.

De formulieren voor de fiets- en wandeltocht kan je verkrijgen in taverne Wilgenhof, Bruul 12, aan de prijs van 7 per deelnameformulier. De ingevulde formulieren lever je nadien ook weer in in het Wilgenhof en dit ten laatste op 1 oktober.

Op Open Monumentendag, zondag 10 september, toont een exclusieve expo enkele unieke kerkschatten en het Mariabeeldje, dat in 1637 in een boom werd gevonden op de plaats waar nu de kerk staat.

In Cinema Plaza in de Handelsstraat vindt op zaterdag 7 oktober om 19.30u een filmavond plaats met beelden van de Mariafeesten van 1937, van de evocatie van de vinding van het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw en van de 175ste bedevaart naar Scherpenheuvel.

Zondag 15 oktober volgt de feestelijke eucharistieviering om 10u in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil, met aansluitend een receptie.

Het volledige programma vind je op www.olvduffel.be

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230808_91518553