Junta roept Nigerees ambassadeur terug uit Ivoorkust

[ad_1]

De terugroeping komt er na uitlatingen van de Ivoriaanse president Alassane Ouattara (midden) die gewapende actie tegen Niger bepleiten.© AFP

De militaire junta die de macht heeft gegrepen in Niger heeft maandag in een persbericht aangekondigd dat het de Nigerese ambassadeur in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, terugroept, na uitlatingen van de Ivoriaanse president die gewapende actie tegen het land bepleiten.

Bron: BELGA

Na het groene licht van de West-Afrikaanse buurlanden van Niger voor een mogelijke militaire interventie om de grondwettelijke orde te herstellen, hekelde het militaire regime de gretigheid van Ouattara, om “deze volstrekt illegale en zinloze agressie tegen Niger door te zetten”.

Bij zijn terugkeer donderdag van een top van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja verklaarde de Ivoriaanse president Alassane Ouattara dat de staatshoofden hadden ingestemd met een militaire operatie “die zo snel mogelijk van start moest gaan” om president Mohamed Bazoum, die op 26 juli door een staatsgreep ten val was gebracht, in zijn functies te herstellen.

Hij kondigde aan dat Ivoorkust een bataljon van 850 tot 1.100 man op de been zou brengen, aan de zijde van met name Nigeria en Benin.

In het persbericht van de Nationale Raad voor de Bescherming van het Vaderland (CNSP), die de macht heeft overgenomen in Niger staat dat die “haast getuigt van de manipulatie door bepaalde externe machten”, die niet bij naam worden genoemd.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230815_94845568