Journalist Ilan Hoekstra belandde in een ‘rabbit hole van vrienden van Joran van der Sloot’

[ad_1]

Journalist Ilan Hoekstra kwam na dagenlang googlen terecht bij een Skypegesprek van Joran van der Sloot. Dat gesprek voerde hij vanuit de Peruviaanse gevangenis waar hij al jaren opgesloten zat. Hoekstra zocht verder en dook in het leven van de Nederlander, wat uitmondde in een podcast.

“Ik was aan het backpacken in Peru toen het land in een strikte lockdown ging door corona”, vertelt Hoekstra in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Ik zat vast op mijn hotelkamer en kon niks anders dan films kijken en veel internetten.” Door een grap van een vriend – die zei dat Joran van der Sloot vastzat in hetzelfde land – ging Hoekstra googlen op de opgepakte crimineel. “Op pagina zes van YouTube kwam ik een heel vaag Skypegesprek tegen tussen Van der Sloot en een jongen.” Dat filmpje was het begin van de podcast ‘De vrienden van Joran’.

“Ik was in eerste instantie vooral getriggerd door het feit dat Van der Sloot dus kon bellen uit deze zwaar bewaakte gevangenis. Blijkbaar kon dat gewoon. Daarna ben ik me gaan verbazen over hoe de twee mannen met elkaar omgingen. Ze noemen elkaar ‘lieverd’ en hebben het over geld en egoïsme.”

Handlanger

Na lang uitzoekwerk bleek Stan P. een vertrouwenspersoon en handlanger van Van der Sloot te zijn. Afgelopen juni werd hij opgepakt in Spanje op verdenking van witwaspraktijken. Een deel van dat geld zou worden overgemaakt naar Van der Sloot in Peru. Waardoor hij op zijn beurt een redelijk comfortabel leven zou kunnen leiden in de streng bewaakte gevangenis.

Gaandeweg zijn zoektocht komt Hoekstra op steeds meer vage vrienden van Van der Sloot. “Ik zat vast in een rabbit hole.”

Lees ook:

Tanya Hoogwerf, oud-gemeenteraadslid Rotterdam: ‘Strafeis voor Thijs Römer is veel te laag’

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/29/journalist-ilan-hoekstra-belandde-in-een-rabbit-hole-van-vrienden-van-joran-van-der-sloot-en-maakte-er-een-podcast-over/