Jonge vrouwelijke koersfans laten zich inspireren door Lotte Kopecky: “Haar succes zal enthousiasme voor vrouwenwielrennen fel aanwakkeren” (Antwerpen)

[ad_1]

Een paar minuutjes voor de start van het dernycriterium knalt veelvoudig wereldkampioene Marianne Vos plots weg van haar gangmaker. “Snel nog effe water bijvullen”, grapt De Kannibaal uit ’s-Hertogenbosch. Toeschouwers geloven hun ogen niet. Dé Marianne Vos die zomaar even een zijdeur van het Districtshuis opent en buitenkomt met een grote fles spa blauw onder de arm. 

De piepjonge Stephanie Christiaensen (8) koestert het moment. “Mijn dochter is superfan van Voske. Ze weet zelf niet goed waarom, maar dat doet er niet toe”, lacht de 36-jarige Helena Tas. “Eerder op de middag scoorde ze een foto met haar grote idool. Haar dag kan niet meer stuk, of Marianne nu wint of niet.”

Helena en haar dochter Stephanie zijn grote fans van de koers.© Laurens Van Aert

Moeder en dochter staan bijna wekelijks langs de kant van een wielerwedstrijd. “Om voor papa te supporteren.” Het mag dus niet verbazen dat de jongste telg van het gezin gebeten is door de wielermicrobe. “Maar of ze ooit zelf op een fiets zal kruipen, durven we voorlopig niet met zekerheid te zeggen. Soms zegt ze resoluut ja, andere keren lijkt het haar minder te interesseren.”

“De wereldtitel van Lotte Kopecky kan natuurlijk veel in gang zetten”, oordeelt Helena. “Vrouwenwielrennen zit in de lift, en die populariteit gaat nu enkel maar toenemen in België.”

Roze bril

De 22-jarige Lisa Legende kijkt met dezelfde positiviteit naar de toekomst van het vrouwenwielrennen in ons land. “Ik heb met tranen in de ogen gekeken hoe Kopecky de wereldtitel veroverde. Haar glansprestaties zullen de populariteit van de sport stevig aanwakkeren. Daar ben ik resoluut van overtuigd”, stelt de twintiger zonder verpinken.

Lisa supporterde voor Ellen Van Looy.© Laurens Van Aert

Zelf rijdt Lisa al vijf jaar rond met een koersfiets. “Ik ambieer geen profcarrière. Maar als ik op de fiets zit, voel ik me toch een beetje als een echte. De afgelopen maanden krijg ik steeds vaker vragen van vriendinnen die interesse hebben om eens aan te pikken. Ik vermoed dat heel wat meisjes binnenkort de stap zullen zetten. En dat allemaal dankzij Lotte.”

“Kopecky’s prestaties doen dromen”, vult Lise Moens (25) aan. De Hobokense rijdt zelf al een jaartje mee bij de elite zonder contract. “Als je Lotte bezig ziet, krijg je spontaan zin om harder te gaan trainen. Zij toont aan dat het mogelijk is om het ver te schoppen. Voor mij is het daarvoor te laat, maar jongere fietssters gaan ongetwijfeld de vruchten van plukken van haar succes.”

Lise maakte vorig jaar de sprong naar de elite zonder contract.© Laurens Van Aert

“Jonge meisjes die buitenkomen op de fiets worden al snel de ‘nieuwe Kopecky’ genoemd. Het is mooi om te zien hoe vrouwenwielrennen in zijn totaliteit gepromoot wordt in België. Langs de kant daagt steeds meer volk op voor vrouwenwedstrijden. Dat enthousiasme zal volgens mij enkel maar toenemen.”

Mond vol tanden

Niemand die dat beter kan beamen dan profrenster Mieke Dockx (27). De renster van Lotto Dstny genoot met volle teugen van de race in Wilrijk. “Het was misschien wel het drukst bevolkte dernycriterium waaraan ik al deelnam. Of het Kopecky-effect daar voor iets tussenzit? Ongetwijfeld”, stelt de Lierse.

“Wat zij realiseert is haast niet te vatten. Lotte is een fenomeen. Wanneer ik met de nationale ploeg rijd, sta ik vaak met mijn mond vol tanden naast haar. Maar ook de andere rensters hebben het uitstekend gedaan zondag. Het team heeft ons een prachtig cadeau bezorgd.”

Profrenster Mieke Dockx kijkt op naar Lotte Kopecky.© Geert Tresignie (GTG)

Dockx is ervan overtuigd dat de huidige generatie rensters jonge meiden inspireert om op de fiets te kruipen. Dat merkt ze naar eigen zeggen nu al. “Het afgelopen jaar is het aantal jonge meisjes langs het parcours van onze wedstrijden enorm toegenomen. Na de race komen ze om handtekeningen en foto’s vragen. Dat zorgt voor een enorme motivatieboost.”

Na de race scoorde de jonge Stephanie nog een foto met Annemiek van Vleuten.© Laurens Van Aert

“Ik probeer telkens uit te stralen dat ik echt heel graag fiets. Daarnaast geef ik weleens een bidon weg aan jonge meiden. Wie weet kan het later een trigger zijn om te gaan koersen. Ik ben er zeker van dat het vrouwenwielrennen een geweldige toekomst tegemoet gaat.” (lava)

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230815_93210876