Jesse Klaver wil meer ruimte voor woningbouwcorporaties

[ad_1]

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver wil dat wooncorporaties de ruimte krijgen om ook woningen te bouwen voor verhuur in het middensegment.  Hij vindt de huidige huurprijzen veel te hoog. “Waarom is eigenlijk niet alle huur in Nederland sociale huur?”, vraagt Klaver zich af. 

De partijleider van GroenLinks vindt dat woningbouwcorporaties de ruimte moeten krijgen om niet alleen huizen te bouwen voor sociale huur. “Als we over middenhuur spreken, dan gaat het over huren die boven de 1000 euro liggen. Ik vind dat geen betaalbare woning. Ik zeg dat woningbouwcorporaties eigenlijk voor iedereen zouden moeten kunnen bouwen. Tussen de 500 en 800 euro huur, dat zou in Nederland de norm moeten zijn.”

Hij denkt dat er dan nog altijd investeerders zijn die willen bouwen. “Misschien niet vastgoedbeleggers uit Singapore of de Verenigde Staten, maar het is denk ik wel heel interessant voor pensioenfondsen. Misschien is het rendement niet superhoog, maar wel stabiel en langjarig. Dat is precies wat vol pensioenfondsen willen hebben.”

Ook moet er voldoende sociale huur zijn. 30 procent sociale huur, zoals woonminister Hugo de Jonge voorstelt, vindt Klaver “echt het minimum”.

Beleggers

Het is een slechte zaak als de woningvoorraad in handen komt van beleggers, vindt Klaver. “De prijzen die ze vragen, reizen de pan uit. Bijvoorbeeld in Amsterdam, maar eigenlijk in alle grote en middelgrote steden. Het is ontzettend duur om een klein huisje te huren. Het gaat van duizend tot 1500 euro of meer.”

Volgens Klaver waren beleggers wenselijk voor de woningmarkt toen tijdens de financiële crisis in 2008 en de jaren daarna weinig mensen durfden te investeren in vastgoed. “Dat is nu niet meer het geval. De woningcrisis is zo groot, mensen willen zo graag een woning komen. Verkopers komen echt wel van hun woning af.”

Zelfbewoningsplicht

De GL-voorman pleit ook voor een zelfbewoningsplicht, in ieder geval tot de wooncrisis in Nederland voorbij is. Huizenkopers worden dan verplicht om hun gekochte huis zelf te bewonen. “We zien dat mensen een huis kopen en hem vervolgens verhuren. Daarmee ontneem je veel mensen de kans om zelf een woning te verwerven”

Hij wil dat de maatregelen in ieder geval de komende vijf jaar gaat gelden. “Kopen en verhuren kan als er voldoende woningen zijn, maar dat is nu niet het geval. Als je moet kiezen tussen tussen een belegger of een jonge starter die een plek voor zichzelf wil, dan kies ik voor de tweede categorie.”

Nu al zijn er gemeenten waar de opkoopbescherming van kracht is, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Ook tientallen andere gemeenten hebben een zelfbewoningsplicht of zijn ermee bezig. Wat Klaver betreft gaat de maatregel gelden voor heel Nederland. “We zien dat het probleem heel breed geworden is” en niet alleen speelt in de grote steden, zegt hij.

“Neem Zeeland. Je ziet dat daar woningen onttrokken worden om te verhuren als vakantiewoning. Daar kan dan geen jong gezin wonen, maar je ziet ook dat de leefbaarheid van die kernen onder druk komt te staan. De vakantiewoning wordt in vakantieperiodes gebruikt, maar niet daarbuiten. Dat betekent dat er minder kinderen naar de scholen gaan en supermarkten anders worden ingericht.”

Wel vindt Klaver dat er ruimte moet zijn voor gemeenten om maatwerk toe te passen. “Wat ik zeg, geldt denk ik voor 90 procent van Nederland. Dan Haag gaat de mist in door te zeggen: het moet overal 100 procent hetzelfde zijn. Maatwerk moet mogelijk blijven.”

Lees ook: 

Jesse Klaver: voor iedere euro naar aandeelhouder ook euro naar medewerker

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/03/jesse-klaver-gl-waarom-is-eigenlijk-niet-alle-huur-in-nederland-sociale-huur/