Iwein van Aalst wordt 878 jaar na overlijden benoemd tot ereburger: “Hij was een inspiratie voor latere grondwetten” (Aalst)

[ad_1]

 

Reus Iwein loopt voorop in de stoet, maar de historische figuur achter de pop speelde ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Aalst.© Leen De Smedt

Aalst

Door een unanieme beslissing van de gemeenteraad werd ridder en graaf Iwein van Aalst dinsdag toegevoegd aan de lijst van Aalsterse ereburgers. De meeste Aalstenaars kennen zijn figuur vooral als een van de reuzen in de stoet naast Lauretta, maar achter dat personage schuilt ook een interessant verhaal. Op 20 april wordt in Utopia een lezing over de kersverse ereburger gehouden door professor Jan Dumolyn, bekend van de reeks Het Verhaal van Vlaanderen.

Leen De Smedt

Iwein van Aalst speelde een belangrijke rol in het conflict tussen Vlaamse steden en de Franse koning rond de benoeming van een nieuwe graaf van Vlaanderen. In een beroemde toespraak onderstreepte Iwein dat het niet aan de Franse koning was om een nieuwe graaf te kiezen, maar dat de Vlamingen dat zelf konden doen. Machthebbers moesten bovendien verantwoording afleggen voor hun beleid en ze moesten zich aan de regels en afspraken houden. Wanneer ze dit niet deden, konden ze afgezet en vervangen worden.

Iwein van Aalst, bijgenaamd Iwein de Kale, was naast heer van Aalst, ook heer van Waas, Drongen, Deinze en Ruiselede en was tevens leenman van Liedekerke. In 1145 werd hij vermoord door Rogier van Kortrijk, een bondgenoot van burggraaf Henri van Bourbourg.

Onderbelicht

“De toespraak van Iwein van Aalst inspireerde latere teksten en grondwetten”, vertelt Karim Van Overmeire (N-VA), schepen van Erfgoed. “Tot op heden is de figuur van Iwein van Aalst een beetje onderbelicht gebleven, maar daar willen we graag verandering in brengen. We hebben al erfgoedborden geplaatst, nu is er het ereburgerschap en er volgen lezingen. Iwein zal ook aan bod komen in het vernieuwde belfort.”

In de aanloop naar de negenhonderdste verjaardag van de Slag van Hertshage, die plaatsvond op 27 en 28 juli 1128, besliste het stadsbestuur een traject rond de figuur van Iwein van Aalst op te starten. Een werkgroep met daarin vertegenwoordigers van alle fracties uit de gemeenteraad en lokale erfgoedverenigingen kreeg de taak om Iwein “de bekendheid te geven die hij verdient.”

Lezingen

Iwein van Aalst komt als ereburger in het rijtje Aalsterse grootheden met Dirk Martens, Adolf Daens, Valerius De Saedeleer, Alfred Kelders, Captain Bill Fairbairn, Louis Paul Boon, Oscar Van Malder, Michaël Ghijs en Kamiel Sergant.

Op 20 april geeft professor Jan Dumolyn, die ook meewerkte aan Het Verhaal van Vlaanderen de eerste van een reeks lezingen over Iwein en het Vlaanderen waarin hij leefde. Geïnteresseerde Aalstenaars zijn die dag om 20 uur van harte welkom in Utopia. Inschrijven is gratis maar verplicht via www.tgasthuys.be.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230329_93922760