ISAR-team met reddingshonden naar Marokko

[ad_1]

Nederlandse hulpverleners hopen met reddingshonden bij te dragen aan de grootschalige reddingsoperatie na de verwoestende aardbeving in Marokko afgelopen vrijdagavond. ISAR-teamlid Rogier van Zon arriveerde zondag samen met een collega en de reddingshonden Flash en James in Marokko, maar hebben tot hun frustratie nog geen toestemming om het rampgebied te betreden. “Dat is erg frustrerend, omdat je hoort dat erg veel mensen hulp nodig hebben.”

De ISAR is een team dat bestaat uit vrijwilligers die honden opleiden om samen een internationaal georiënteerd reddingshondenteam te kunnen vormen. Van Zon vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat hij betwijfelt of ze op korte termijn hun bijdrage kunnen leveren. “We gaan morgen kijken wat we kunnen doen, eventueel via de ambassade. Maar ik acht de kans zelf klein en dat zal betekenen dat we weer naar huis moeten gaan.”

Overheid wil controle houden

Van Zon en zijn teamlid werden na een goed gesprek op het vliegveld doorverwezen naar een provinciehuis. Daaruit zouden zij verder geleid worden naar de reddingsteams op de rampplek. Van Zon vertelt dat ze daar tot de vroege avond hebben gestaan zonder progressie. “We worden ook ontvangen door de lokale bevolking met tranen en vriendschap.” Hij zegt dat de reacties van de lokale bevolking het nog frustrerender maken dat ze geen toestemming hebben om het rampgebied te betreden.

Directeur van Unicef Nederland Suzanne Laszlo begrijpt de frustratie. “Je staat klaar om te helpen terwijl de vraag er nog niet is. Aan de andere kant probeer ik mij voor te stellen dat als het omgekeerd zou zijn, dat het in Nederland zou gebeuren, er geen regie en coördinatie is terwijl iedereen wil helpen.” Ze begrijpt dat de overheid daar zelf regie over wil houden.

Diverse training reddingshonden

Dominique Princen van het ISAR-team vertelt dat de reddingshonden getraind worden onder wekelijks verschillende omstandigheden. “We hebben een zoekgebied gesimuleerd waar honden zoeken naar menselijke geur. Als de hond een menselijke geur, ofwel slachtoffer heeft gevonden, komt het technische team in actie.” De honden worden getraind dat ze alleen aanslaan bij levende mensen. “Als een slachtoffer overleden is, dan verwijst de reddingshond het slachtoffer niet.”

De hulpverlening in Marokko komt vandaag langzamerhand op gang. Nederland wacht net als Frankrijk en Algerije op een officieel hulpverzoek, terwijl nu vier landen zijn toegelaten om te helpen: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Teams uit deze landen zijn of onderweg, of al in Marokko aanwezig om te helpen waar ze kunnen.

Lees ook:

Hulpactie voor Nederlandse leerkrachten: ‘Aardbeving bespreekbaar maken in klaslokaal’

Door: Rick Hartkamp



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/09/11/isar-team-met-reddingshonden-naar-marokko-geen-toestemming-om-te-helpen/