Is de verkiezingscampagne nu alweer van start gegaan?

[ad_1]

Vrijdag viel het kabinet na een ellelange discussie over het asielbeleid. We moeten dus weer terug naar de stembus. Volgens politiek journalist van het AD Hans van Soest is de verkiezingscampagne meteen alweer van start gegaan. 

Caroline van der Plas gaf vrijdag al aan dat ze er klaar voor is. En zij niet alleen. Van Soest vertelt dat verschillende boeren in het land hun spandoeken alweer tevoorschijn hebben gehaald.

We moeten ons er niet in vergissen, vertelt hij. “Heel veel partijen zijn echt nog niet voorbereid. Die moeten ineens als een gek een verkiezingscampagne gaan schrijven en een kandidatenlijst gaan samenstellen”, vertelt hij tijdens In de Kantine op NPO Radio 1.

Bij partijen als PvdA en GroenLinks moeten de leden eerst nog toestemming krijgen voor de voorzetting van de fusie, vertelt Van Soest. “En Pieter Omtzigt die had denk ik ook wel gehoopt dat hij iets meer tijd zou hebben om na te denken of hij überhaupt met een eigen partij de verkiezingen in wil.”

GroenLinks en PvdA

“We noemden net het woord schizofreen. Dat is bij die partijen misschien ook wel een beetje waar”, vertelt van Soest over GroenLinks en PvdA. De twee partijen willen in de toekomst misschien samenwerken, maar hoe dat er precies uit gaat zien, dat is nog niet duidelijk.

Hoe dan ook komt er volgens van Soest geen links kabinet, want “er is geen linkse meerderheid”, vertelt hij. “Zelfs al zouden ze nu als één partij de verkiezingen in gaan, komen er niet ineens meer linkse zetels. Dan wordt D66 kleiner, of de Partij voor de Dieren. Het komt ergens vandaan.”

Tekst gaat verder onder tweet.

VVD in lastige positie

Volgens van Soest heeft de VVD zich in een lastige positie gewerkt. “Ik zie werkelijk niet wat de VVD te winnen heeft bij nieuwe verkiezingen”, vertelt hij. Momenteel staat de VVD voor in peilingen, maar staat ook op verlies van het aantal zetels ten op zichtte van het huidige aantal.

Hij vervolgt: “Ze moeten er maar op gokken dat ze niet verpletterd worden door de BBB bij de volgende verkiezingen.” Daarnaast denkt van Soest dat het de VVD in een volgend kabinet ook niet zou lukken om met D66 tot een deal te komen over het asielbeleid. Van Soest stelt dat het gevaar bestaat dat de VVD geïsoleerd komt te staan. “Dat weten ze zelf ook”, vertelt hij.

Caroline als premier

Ondanks dat de BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen de grootste werd, hoeft dat niet te betekenen dat het nu weer gebeurt. Volgens van Soest is het maar net de vraag wat er gebeurt. “Heel veel mensen brachten in maart een proteststem uit tegen dit kabinet. Straks mogen we kiezen voor een nieuw kabinet. Of die mensen dan ook weer denken: ‘ik geloof in premier Caroline’, dat moet ik nog maar zien.”

De campagnes gaan dus alweer van start, maar als je het van Soest vraagt hadden veel van de oppositiepartijen stiekem liever meer tijd gehad om de campagne voor te bereiden.

Lees meer:

Nog onduidelijk wat kabinetsval betekent voor stikstofbeleid

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/08/is-de-verkiezingscampagne-nu-alweer-van-start-gegaan/