Iran stemt in met bijkomende nucleaire controles

[ad_1]

© EPA

Iran is bereid om internationale inspecteurs bijkomende controles te laten uitvoeren van zijn nucleaire installaties. Dat zeggen de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) en de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie (AEOI) zaterdag in een gemeenschappelijke verklaring.

Bron: BELGA

De details van de controles moeten wel nog worden uitgewerkt.

De verklaring werd gepubliceerd na gesprekken die de topman van het IAEA, Rafael Grossi, in Teheran voerde met de Iraanse president Ebrahim Raisi. Zijn bezoek was precies bedoeld om Iran opnieuw nauwer te laten samenwerken met de internationale gemeenschap over de nucleaire kwestie. Bij zijn terugkeer in Wenen zei Grossi zaterdagavond dat Teheran de bewakingscamera’s op verschillende nucleaire sites opnieuw wil aanschakelen en het ritme van de internationale inspecties wil optrekken.

Teheran voerde onlangs zijn uraniumverrijking verder op. De VS en Israël hadden daarop hun zorgen geuit dat Iran het uranium zou kunnen gebruiken om kernwapens te ontwikkelen.

Opheldering

Grossi meldde dinsdag dat IAEA-inspecteurs in een installatie in Fordo sporen van uranium met een zuiverheidsgraad van iets minder dan 84 procent hadden gevonden. Een zuiverheidsgraad van ongeveer 90 procent is vereist voor kernwapens. De IAEA wil opheldering of het hoge verrijkingsniveau opzettelijk is bereikt of dat het een onbedoelde uitschieter was, zoals Iraanse vertegenwoordigers beweren.

Na het afsluiten van een internationaal nucleair akkoord beloofde Iran in 2015 om zijn nucleaire programma te beperken. In ruil daarvoor werden westerse sancties opgeheven. Het pact moest voorkomen dat het land kernwapens zou ontwikkelen. Nadat de VS zich in 2018 onder toenmalig president Donald Trump uit het akkoord hadden teruggetrokken, draaide Teheran de beperkingen terug. De onderhandelingen om het akkoord te redden staan in de wacht.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230304_96797956