In Spanje kun je zelf je gender bepalen, ook uniek menstruatieverlof ingevoerd | Economie

[ad_1]


Spanje is het eerste land in Europa waar vrouwen met betaald verlof kunnen als ze hevige pijnen hebben tijdens de ongesteldheid. Het Spaanse parlement heeft het menstruatieverlof donderdag officieel goedgekeurd. Ook nam het een wet aan waarmee mensen vanaf zestien jaar zelf kunnen beslissen met welk gender ze door het leven willen gaan.

De zogeheten genderzelfbeschikkingswet is fel omstreden in Spanje. Uiteindelijk stemden 191 parlementariërs voor en 60 tegen. Daarnaast onthielden 91 parlementariërs zich van stemming.

Door de wetswijziging kunnen Spanjaarden binnenkort met een eenvoudige verklaring hun gender veranderen op bijvoorbeeld hun identiteitsbewijzen. Denemarken nam in 2014 voor het eerst een dergelijke wet aan.

Ook mensen jonger dan zestien jaar hebben profijt van de wet. Zo kunnen kinderen van twaalf en dertien jaar hun gender aanpassen met toestemming van hun ouders (of voogd) én een rechter. Kinderen van veertien en vijftien jaar hebben alleen toestemming nodig van hun ouders.

Eerder stelde de wet zwaardere eisen zoals medische rapporten en rechterlijke toestemming voor alle minderjarigen.

Menstruatieverlof is ook niet onomstreden

Ook de wet die voor menstruatieverlof moet zorgen in Spanje is niet onomstreden. Toch spreekt de minister van Gelijkheid van een “historische dag voor feministische vooruitgang”.

Door de nieuwe wet betaalt het sociale zorgsysteem de kosten als vrouwen zich afmelden door menstruatiepijn, in plaats van de werkgever. Een dokter moet dat wel goedkeuren, net als bij ander medisch betaald verlof. Er zit geen limiet aan het aantal dagen dat vrouwen kunnen opnemen.

Een grote meerderheid van de parlementariërs heeft voor gestemd, maar onder de vakbonden heerst verdeeldheid. Een van de grootste vakbonden is bang dat de wet averechts werkt. Werkgevers zouden geneigd kunnen zijn om de voorkeur te geven aan mannelijke werknemers uit angst voor meer afwezigheid bij vrouwen.

Volgens een Spaans gynaecologisch instituut ervaart ongeveer een derde van de vrouwen hevige pijn tijdens de ongesteldheid. Slechts een paar landen hebben het menstruatieverlof verankerd in wetgeving, waaronder Japan, Indonesië en Zambia.

Het menstruatieverlof is deel van een groter pakket met wetgeving, dat ook de toegang tot abortus in openbare ziekenhuizen makkelijker moet maken. Nu kunnen vrouwen en meisjes vanaf zestien jaar een abortus laten uitvoeren, zonder toestemming van de ouders.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6251584/spanje-eerste-europese-land-waar-vrouwen-menstruatieverlof-kunnen-aanvragen.html