Illustrator lost studieschuld van 45.879 euro af met één wandtapijt

[ad_1]

Tegen de Volkskrant zeggen Joke van Veen (75) en Jaap Versteegh (69) dat het om een ‘impulsaankoop’ ging. Het werk, met een prijs van exact 45.879,40 euro, hing de laatste tijd in het Dordrechts Museum en daar blijft het de komende tijd ook hangen.

Prijs niet onderhandelbaar

Over die prijs viel niet te onderhandelen: die was gelijk aan de studieschuld van illustrator Mart Veldhuis. Hij maakte het bijna 5 meter brede kunstwerk als een protest tegen het leenstelsel.

Helemaal aflossen kan hij zijn schuld nu niet, omdat hij belasting moet betalen over de verkoop. Toch is hij dolblij. “Dit is natuurlijk waarop ik had gehoopt, maar toen ik het nieuws hoorde was ik echt sprakeloos. Het voelt nog altijd erg onwerkelijk.”

Het tapijt was zijn afstudeerproject van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, waar hij illustratie studeerde. Het toont talloze details, waaronder de Nederlandse leeuw met een zwaard. Dat staat voor zijn gevoel dat hij de Nederlandse Staat nog altijd veel schuldig was.

“We hebben het wandkleed in de eerste plaats gekocht omdat we het een goed kunstwerk vinden”, zegt koper Versteegh over het doek. “Het is vernieuwend en beeldend sterk. Daarnaast spreekt de sociaal-maatschappelijke thematiek van het werk – de gevolgen van een studieschuld en het sociale leenstelsel – ons sterk aan.”

Blijft in musea

Het echtpaar, dat ook een stichting heeft om gevluchte kunstenaars in Nederland te ondersteunen, kocht Eigen schuld niet voor zichzelf, maar geeft het in langdurig bruikleen aan het museum. Het is nog tot en met 25 juni te zien in het Dordrechts Museum en wordt daarna geleend aan De Balie in Amsterdam, Museum de Fundatie in Zwolle en Museum JAN in Amstelveen.

Dat deze mensen het tapijt hebben gekocht stemt Veldhuis extra blij, ook omdat zijn werk in de openbaarheid blijft. Hij had volgens er zelfs nog wel meer voor kunnen krijgen, zegt hij, maar vond het belangrijk om aan het bedrag van zijn schuld vast te houden bij wijze van protest.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5386530/wandtapijt-kunstenaar-lost-studieschuld-af-5-meter-brede-kunstwerk