‘Ik mis humor in de huidige politiek’

[ad_1]

Fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma, geeft bij het WNL-radioprogramma Sven Op 1 aan het gevoel voor humor in de Tweede Kamer te missen. “Er werd vroeger in de Kamer veel meer gelachen”, zegt ze. “Beter gezegd: het eigen standpunt werd niet altijd als het allerbelangrijkste standpunt van de wereld gezien.”

Jorritsma adviseert dat meer Kamerleden aan “zelfrelativering” moeten doen. “Het zou goed zijn als meer Kamerleden om zichzelf zouden kunnen lachen.”

Jorritsma zwaait zelf volgende week na 45 jaar in de politiek af. Ze begon haar carrière in Den Haag als Kamerlid, nadat ze eerder raadslid was in Bolsward. In het eerste kabinet Kok was ze minister van Verkeer en Waterstaat, en in het tweede was ze minister van Economische Zaken én vicepremier. Vervolgens is ze lange tijd burgemeester van Almere geweest.

Luister de podcast:

In al die jaren is er in Den Haag “heel veel veranderd”, zegt Jorritsma. “Ik kwam in een Kamer waar de VVD 36 zetels had en de derde partij van het land was. PvdA en CDA waren fors groter”, zegt ze. “Er waren ook veel minder partijen in de Tweede Kamer.”

Bovendien was er nog geen internet, waardoor de communicatie heel anders verliep dan op dit moment. Volgens haar komen de grootste veranderingen dan ook hierdoor: social media zit volgens Jorritsma de politiek in de weg. “Ieder klein dingetje wordt meteen heel groot”, zegt Jorritsma. “Er wordt niet meer genuanceerd. Heel veel mensen zitten in bubbels waardoor ze de meningen van anderen niet meer horen.”

Ministers mogen vaker vinger opsteken

Wat volgens Jorritsma verder opvalt is dat Rutte steeds vaker wordt uitgenodigd door de Tweede Kamer om zich “te verantwoorden”, ziet oud-minister Jorritsma. “Mij zou het toentertijd niet gebeuren dat Wim Kok had moeten opkomen voor een onderwerp waar ik verantwoordelijk voor was”, zegt ze. Volgens de VVD-senator zouden andere ministers vaker zelf hun vinger op moeten steken om te zeggen: hé, ik ben hier verantwoordelijk voor.

Lees ook: 

VIDEO: Politieke partijen zetten vol in op social media, hoeveel kost dat?

Door: Marinka Wagemans[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/29/vvd-senator-annemarie-jorritsma-ik-mis-humor-in-de-huidige-politiek/