Huis van moeder (39) met vijf kinderen onbewoonbaar na brand: “Er vielen gelukkig geen gewonden” (Willebroek)

[ad_1]

Willebroek

Een rijhuis op het Edmond de Grimbergheplein in Willebroek is tijdelijk onbewoonbaar na een brand vrijdagavond. In het huis wonen een moeder (39) en haar vijf kinderen. Vrienden vangen het getroffen gezin tijdelijk op.

Sven Van Haezendonck, Theo Derkinderen

Op Edmond de Grimbergheplein was er vrijdagavond een buurtfeest aan de gang. Daar was ook het getroffen gezin op aanwezig, een alleenstaande moeder met haar vier dochters en een zoontje. “Toen mijn dochter van zestien even naar huis ging en de voordeur opende, zag ze meteen het vuur aan een koelkast”, vertelt de vrouw.

Onmiddellijk, dat was om iets voor 22.30u, werd alarm geslagen bij de hulpdiensten. De posten Willebroek en Puurs van de brandweerzone Rivierenland kwamen ter plaatse. “Bij onze aankomst was het vuur van buitenaf als duidelijk waarneembaar”, zegt luitenant Patrick Hauchecorne, brandweerofficier van dienst.

Het middelste huis is onbewoonbaar na de brand. De twee aangrenzende woningen kon de brandweer vrijwaren.© Sven Van Haezendonck

Brandweerlieden gingen de vlammen zowel langs de voor- als de achterzijde van het huis te lijf. “De oorzaak ligt vermoedelijk bij een koelkast. De brand bleef beperkt en was tamelijk snel onder controle, maar er was wel een geweldige hitteontwikkeling. Daardoor is er in het huis wel veel schade en is ze tijdelijk onbewoonbaar”, legt de luitenant uit.

Twee andere woningen gespaard

Door de snelle tussenkomst kon de brandweer de twee aangrenzende woningen vrijwaren. “Er was wel wat rookontwikkeling, maar er is geen schade”, zegt Patrick Hauchecorne. Beide woningen werden geventileerd. Ook voor de buren was het flink schrikken. Onder hen een jong paar dat net verloofd is en nog moet verhuizen. “Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, materialen kan je vervangen. Die gaan altijd kapot”, zegt een buurman.

Een moeder en haar vijf kinderen kunnen voorlopig niet terug naar hun woning.© Sven Van Haezendonck

Het getroffen gezin, een familie met Congolese roots, moet tijdelijk elders onderdak zoeken. “Ik ben in shock, maar we kunnen voorlopig terecht bij vrienden hier in Willebroek”, zegt de bewoonster. De moeder verhuisde zo’n drie jaar geleden vanuit het Brusselse naar een huurwoning in de kanaalgemeente, samen met haar vijf kinderen. “Ik heb vier dochters van twintig, zestien, dertien en negen jaar oud en nog een zoontje van vijf”, vertelt de vrouw.

Namens het gemeentebestuur kwam schepen Luc Spiessens (N-VA) poolshoogte nemen om na te gaan of de gemeente al iets kon doen voor de slachtoffers. “Dit weekend heeft de getroffen familie opvang. Wij gaan via het Sociaal Huis bekijken of we voor het getroffen gezin op korte termijn een woning kunnen vinden”, zegt hij.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230527_92216657