Hugo’s Noorse borrelplank met zalmsalade, krokante aardpeer en jamvlokken

[ad_1]

Deze Noorse borrelplank bestaat uit drie gerechtjes. We beginnen met de zalmsalade, verderop in het artikel vind je de bereidingswijze van de jamsneeuwvlokken en de krokante aardpeer met skyrdip. 

Noorse zalmsalade

  • Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 200 gr. warm gerookte zalm
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 sjalot
  • een half bosje dille
  • 170 gr. crème fraîche
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • knäckebröd voor erbij

Extra nodig:

Bereiden:

Stap 1: Maak de zalm fijn in een kom met 2 vorken.

Stap 2: Hak de kappertjes fijn, pel en snipper de sjalot ragfijn en hak de dille fijn. 

Stap 3: Doe de crème fraîche bij de zalm in de kom.

Stap 4: Rasp de citroenschil erboven en meng de kappers, sjalot en dille erdoor.

Stap 5: Breng op smaak met zout, peper en een beetje citroensap.

Stap 6: Serveer de zalmsalade op knäckebröd.

Jam sneeuwvlokken

  • Borrelplankgerecht 10 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
  • 5 eetlepels rode bosbessenjam (Rorte tyttebaer of Lingonberryjam) of rode bessenjam
  • 1 ei
  • poedersuiker

Extra nodig:

  • bakplaat met bakpapier
  • bakkwast
  • fijn zeefje

Bereiden:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Schep een halve eetlepel jam in het midden van iedere plak bladerdeeg.

Stap 3: Vouw vier hoeken in het midden van het vierkant. Vouw dan weer vier hoeken naar binnen. Je hebt nu een soort cirkel. Draai nu om met de gevouwen kant naar beneden. Knip 8 keer in. Maak hoekjes van de ‘bloemblaadjes’ door ze in te knijpen met je vingers.

Stap 4: Klop het ei los. Kwast het deeg in en leg op de bakplaat.

Stap 5: Bak de sneeuwvlokken circa 15 minuten in de oven.

Stap 6: Laat het een beetje afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Krokante aardpeer met skyrdip

  • Borrelplankgerecht 4-6 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. aardpeer
  • zout en witte peper
  • 3 eetlepels skyr of magere kwark
  • 1 citroen
  • een half bosje bieslook
  • een half bosje dille
  • neutrale olie

Extra nodig:

  • grote koekenpan met deksel
  • fijne rasp
  • keukenpapier

Bereiden:

Stap 1: Schrob de aardperen schoon, dep droog en snijd in kwarten – schillen is niet nodig.

Stap 2: Doe de aardperen met 100 ml water, zout en peper in de koekenpan. Dek af en kook voor 8 tot 10 minuten.

Stap 3: Doe de skyr in een kom. Rasp de citroenschil erboven. Pers het sap van de helft van de citroen erboven.

Stap 4: Hak de kruiden fijn en meng erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Haal de deksel van de pan met de aardpeer en kook, af en toe roerend, tot het water is verdampt.

Stap 6: Duw de aardpeerstukken plat.

Stap 7: Voeg een scheut olie toe en bak nog eens 8 tot 10 minuten, tot de aardperen bruin en krokant beginnen te worden.

Stap 8: Laat de aardpeer uitlekken op keukenpapier. Doe de skyrdip in een kom en leg de krokante aardpeer erbij. 

Eet smakelijk! Oftewel: Nyt måltidet! 

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5368001/recept-noorse-borrelplank-met-zalmsalade-krokante