Honderdjarige Omer De Smet overladen met verjaardagskaartjes van Nieuwsblad-lezers: “Ik speel nog elke dag elektrische accordeon-orgel” (Pittem)

[ad_1]

“De grapjas van de familie”, zegt zoon Geert als hij zijn jarige vader wil omschrijven. En het klopt, de joviale Omer De Smet heeft humor en zit niet verlegen om een kwinkslag. Dat weten ook Charlotte en Nancy van Thuiszorg Familiezorg West-Vlaanderen, die de eeuweling verrasten met taart en bubbels. (lees verder onder de foto)

Charlotte en Nancy van Thuiszorg Familiezorg West-Vlaanderen zetten de eeuweling woensdagmiddag in de bloemetjes.© lvw

“Ze komen hier al dertien jaar, zes uur per week, voor de rest leef ik nog steeds zelfstandig”, vertelt Omer. “Tot vorig jaar reed ik zelfs nog met de auto. En tot mijn tachtigste ging ik zodra de zon scheen op pad met mijn koersfiets, naar Brugge en terug. Nu is mijn hobby deze elektrische accordeon-orgel, ik speel er nog elke dag op.”

Gaston en Leo

Geboren Pittemnaar Omer speelde meer dan een halve eeuw geleden in verschillende orkesten, als accordeonist. “Ik heb vaak met Leo Martin van Gaston en Leo op het podium gestaan. Dat waren echt mooie tijden. We dronken graag een glas na het optreden. Toen moest je geen schrik hebben voor een politiecontrole, die zaten zelf op café”, zegt Omer met een brede smile. (lees verder onder de foto)

Omer (tweede van rechts) trad vroeger vaak op als accordeonist.© lvw

In zijn professionele carrière oefende hij diverse beroepen uit. “Op mijn twaalfde stopte ik met school om bij mijn vader te helpen. We trokken toen zavel bij de boer, dat gebruikten ze vroeger in het cement om te metsen. We handelden ook in kolen. Toen ik twaalf jaar oud was, reed ik al met de auto rond. Een rijbewijs bestond nog niet.”

Paard en kar

Niet veel later kocht Omer zijn vader Kamiel paarden om te starten met een funerarium. “Dat was heel in het begin nog met paard en kar, later met aangepaste auto’s. Die bouwden we toen zelf om met een timmerman.” In Pittem was Omer nadien lang gekend als begrafenisondernemer. (lees verder onder de foto)

Deze Ford uit 1934 bouwden Omer en zijn vader vijf jaar later om tot een lijkwagen.© lvw

Naast zijn zoon Geert telt de familie nog drie kinderen en zes achterkleinkinderen. Omer zijn vrouw, Simonne Debouver, stierf in 2005. Zo’n 27 jaar geleden verhuisde het koppel naar de Gentstraat in Meulebeke. Wat het geheim is om zo gezond honderd jaar oud te worden, weet hij niet zeker. “Nie vele peizen, en den dag pakken lik datie is”, antwoordt Omer.

Verjaardagskaartjes

“En veel werken, maar ik heb mij telkens goed geamuseerd.” Vorig jaar viel Omer hard op zijn hoofd en was hij lange tijd verward. “Ik liep met een groot verband rond, ik was net als een sneeuwman. Het was een moeilijke periode maar ik ben volledig hersteld.”

Vrijdag stond er in de lezersrubriek een oproep om Omer te verrassen met honderd kaartjes. En dat is gelukt. “Van alle uithoeken van het land krijg ik kaartjes met mooie wensen op. Dat is heel leuk. Er zitten er waarschijnlijk alweer een paar in de brievenbus te wachten.” Dat bleek te kloppen. Nu nog plaats zoeken op de kast.

Omer mocht verjaardagskaartjes uit alle uithoeken van het land in ontvangst nemen na een oproep in deze krant.© lvw

In Pittem was Omer nadien lang gekend als begrafenisondernemer.© lvw

Santé Omer!© lvw

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230830_95608215