[ad_1]
Burgemeester Vera Celis en raadslid Luc Verguts (beiden N-VA) nemen ontslag
uit de raad van bestuur van Ziekenhuis Geel, schepen van Zorg en Gezondheid
Griet Smaers (CD&V) niet. De voltallige oppositie had hun ontslag geëist.
De vraag tot ontslag van de drie bestuursleden uit de raad van bestuur van Ziekenhuis Geel staat geagendeerd voor de gemeenteraad van maandagavond. De aanleiding is de woelige periode bij het begin van de zomervakantie, toen de raad van bestuur plots de samenwerking met algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel beëindigde, om hem een week later toch weer aan boord te hijsen. De voorzitter van de raad van bestuur, prof. dr. Emiel Wouters, nam toen gelijktijdig ontslag.
Volgens de oppositiepartijen De Brugpartij, Vlaams Belang, Open Vld, PVDA en onafhankelijk raadslid Patrick Graux hadden de drie vertegenwoordigers uit de gemeenteraad en het OCMW de andere partijen in die periode “pertinente leugens” over de gang van zaken verteld. Ze laakten het gebrek aan transparantie vanwege de vertegenwoordigers in het bijzonder en de incapabele aanpak van de hele raad van bestuur in het algemeen. Om die reden drong de voltallige oppositie aan op het ontslag van burgemeester Celis, schepen Smaers en raadslid Verguts uit die raad van bestuur.
“Heksenjacht en karaktermoord”
De twee N-VA-betrokkenen wachtten de raadszitting niet af en kondigden maandagmiddag al hun ontslag aan. In de raad gingen ze daar maandagavond over verder, al vond het grootste deel van het debat achter gesloten deuren plaats. “Dat ontslag was niet van harte, want ik heb altijd heel graag in de raad van bestuur gezeten, want daar is altijd heel goed samengewerkt. Maar als mijn ontslag de gemoederen kan bedaren, dan geef ik daar gevolg aan”, zegt Vera Celis. “Maar ik kan niet anders dan de bagger die de voorbije week over ons uitgestort is mij heel erg aantrekken. Het voelt voor mij echt aan als een heksenjacht en karaktermoord. Alle leden van bestuur hebben bij het begin enkele jaren geleden beloofd de politiek buiten het ziekenhuis te houden. Maar nu spelen bepaalde partijen een misselijkmakend spel, er moesten koppen rollen.”
Eerste schepen Griet Smaers (CD&V) volgt haar bestuurscollega’s niet in hun ontslag. Tijdens de gemeenteraad probeerde ze een aantal verwijten van de oppositie te weerleggen. “Ik heb altijd in het belang van het ziekenhuis en het personeel gehandeld”, zegt ze. “Ik heb ook altijd transparantie nagestreefd, maar we konden altijd maar de informatie geven die we op dat bepaalde moment zelf wisten. Bovendien horen bepaalde zaken uit de meer persoonlijke levenssfeer van leden van de directie, het personeel of de raad van bestuur nu eenmaal tot de confidentialiteit van de vergadering.”
“Ik betreur het enorm dat er politieke spelletjes en zelfs politieke afrekeningen, zowel intern in het ziekenhuis als in de lokale politiek, worden gespeeld op kap van integere bestuurders, van de zorg in de Zuiderkempen en op kap van het personeel”, zegt Griet Smaers nog. “Ik hoop dat die stormen heel snel gaan liggen. Zelf wil ik graag mijn taken in de raad van bestuur blijven voortzetten, er is nog veel werk te doen. Ik roep iedereen op mee na te denken over de toekomst van het ziekenhuis en de samenwerking met Mol. Misschien is het beter om geen politieke vertegenwoordiging meer in de raad van bestuur te hebben? Het is maar een idee.”
De oppositieleden pikken het op hun beurt niet dat hen verweten wordt louter gehandeld te hebben omdat ze “bloed hebben geroken”.