Hoe help je kinderen in het getroffen aardbevingsgebied?

[ad_1]

Drie dagen na de verwoestende aardbeving in Marokko komt de hulpverlening mondjesmaat op gang. Kinderen zijn massaal getroffen en de impact is groot, zegt de Nederlandse directeur van Unicef Suzanne Laszlo bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze slapen slecht en zijn ontzettend bang voor geluid en trillingen.”

Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Marokko is inmiddels opgelopen tot boven de 2100 en reddingswerkers zoeken naar overlevenden. Ouders en kinderen zijn in shock, zegt Laszlo. “Iedereen is angstig en er is chaos.” Volgens de Unicef-directeur is het vooral van belang dat er veiligheid en rust komt voor de kinderen. “In de eerste plaats kijk je natuurlijk direct naar water, een dak boven je hoofd en voedsel. Meteen daarop kijken we naar veiligheid en psychosociale hulp voor kinderen, zodat ze in een veilige omgeving hierover kunnen praten en hun gevoelens kunnen uiten.”

Ritme en een veilige omgeving

Kinderen zijn ontzettend kwetsbaar volgens Laszlo. “Kinderen zijn het best geholpen met ritme en een veilige omgeving. Een school en onderwijsomgeving bieden dat”, zegt ze. “Enerzijds om weer bezig te zijn met waar ze mee bezig waren op school, anderzijds is het ook een plek waar ze echt rustig kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt. Ze zijn bang, slapen slecht en zijn ontzettend bang voor geluid en trillingen.”

Redouan Ait Ouarg heeft familie in het getroffen aardbevingsgebied. Het klinkt herkenbaar voor hem. “Heel veel kinderen zijn op straat die nu weinig te doen hebben. Die zijn echt getroffen”, zegt hij. “Wat voor traumatische gevolgen dat kan hebben op een latere leeftijd is nog maar de vraag. Het zal zeker niet positief zijn.”

Hulp bieden heeft tijd nodig

Hulp bieden in zo’n getroffen omgeving gaat niet vanzelf, zegt Laszlo. Unicef zit als initiatief van de Verenigde Naties in bijna alle landen, ook in Marokko. “We hebben een cirkel van experts en professionals die dit al heel vaak hebben meegemaakt. Zij staan allemaal klaar om dat kantoor op te schalen en te helpen.”

Doordat ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel getroffen zijn door de ramp duurt het even voor de hulp op gang komt. Daar komt bij dat veel wegen moeilijk begaanbaar zijn zegt Ait Ouarg. “Het zijn dorpen waar je niet makkelijk met de auto komt. Soms heb je beelden nodig die vanuit een helikopter geschoten worden om te kunnen meten hoe groot de schade is.”

Lees ook:

Rode Kruis haalt meer dan zes ton op via giro 6868

Door: Matthijs Meulblok



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/09/11/hoe-help-je-kinderen-in-het-getroffen-aardbevingsgebied-in-marokko/