“Hij was dronken en daagde mij uit”: voormalig Club Brugge-speler Jason Vandelannoite krijgt acht maanden cel nadat hij in zijn stamcafé neus en oogkas van klant brak (Brugge)

[ad_1]

Jason Vandelannoite speelde begin deze eeuw voor Club Brugge. Hij haalde een twintigtal keer het eerste elftal.© archief Yves Boucau

Brugge

Voormalig Club Brugge-speler en ex-Rode Duivel Jason Vandelannoite (36) heeft voor de Brugse strafrechtbank acht maanden effectieve celstraf gekregen voor opzettelijke slagen en verwondingen. Tijdens een gevecht in een Brugs café brak hij de neus en de oogkas van een klant.

Arne Franck

Op 12 december 2021 was Vandelannoite aanwezig in het bekende café Cambrinus in de Philipstockstraat in Brugge. Volgens de procureur gingen de poppen aan het dansen toen een klant tegen de voormalige profvoetballer aanliep. “De beklaagde deelde prompt enkele vuistslagen uit aan het slachtoffer”, verduidelijkte Fauve Nowé. “Zijn reactie was volledig buiten proportie.”

Het slachtoffer hield aan de pandoering een gebroken neus en oogkas over. Hij was zeven dagen werkonbekwaam. “Dit was gratuit, zinloos geweld”, pleitte Emily De Ceuninck, de advocate van het slachtoffer. Vandelannoite kwam niet opdagen voor zijn proces. De Bruggeling gaf de feiten destijds wel toe na confrontatie met de camerabeelden bij de politie. De voetballer verduidelijkte dat hij in zijn stamcafé naar het voetbal aan het kijken was. “Die man was dronken”, verklaarde hij. “Hij was al meermaals tegen mij aangelopen en daagde mij uit. Ik dacht dat hij mij wou slaan. Vandaar dat ik als eerste heb geslagen. Maar ik wil alle kosten vergoeden.”

Al elf veroordelingen

De procureur verwees tijdens het proces naar een recente veroordeling van Vandelannoite voor de Kortrijkse strafrechtbank. Daar kreeg Vandelannoite ook al vier maanden effectieve celstraf opgelegd voor gelijkaardige feiten. In totaal liep hij al elf veroordelingen op, voornamelijk voor verkeersinbreuken. Naast acht maanden cel legde de rechtbank hem dinsdag ook een geldboete op van 400 euro. Aan het slachtoffer moet hij 650 euro schadevergoeding betalen.

Als jonge belofte belandde Jason Vandelannoite in 2005 in het eerste elftal van Club Brugge. Datzelfde jaar werd hij ook voor de eerste – en laatste – maal opgeroepen voor de Belgische nationale ploeg. In april 2007 werd hij disciplinair geschorst door de club en een maand later werd zijn contract ontbonden. Later beproefde hij zijn geluk in Turkije, Malta en Roemenië. De jongste jaren speelde hij in de lagere regionen van het Belgische voetbal.

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230228_94155144