Hiermee wil de Europese Commissie slachtoffers sterker maken

[ad_1]

Volgens directeur van Peter R. de Vries Foundation Kelly de Vries is het een goed idee om slachtoffers een sterkere positie te geven in de rechtszaal. Afgelopen week kwam de Europese Commissie met het idee om die positie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe wet die verdachten verplicht aanwezig te zijn in de rechtszaal als het slachtoffer spreekt. In Nederland al zo’n wet aangenomen, maar in de praktijk gebeurt het nog niet altijd. 

De Vries vindt dat er in de rechtbank, maar ook bij de politie, vaak wordt gekeken naar de dader. Slachtoffers kunnen zich soms niet helemaal uitten zoals ze willen, vertelt ze. Zelf heeft ze haar spreekrecht mogen uitoefenen na de moord op haar vader Peter R. de Vries. “Ik vond het ook heel belangrijk dat de dader daar aanwezig was en dat ik die kon aankijken”, vertelt De Vries in Het Misdaadbureau.

Eigen keuze

Tijdens de zaak van haar vader vroeg Kelly de Vries de dader zelfs om haar aan te kijken. Dat vond ze belangrijk, “zodat zij iets van jouw emotie, gevoel of boosheid kan overdragen”. Ze is er voorstander van dat verdachten verplicht kunnen worden te verschijnen in de rechtszaal. Wel vindt ze dat er ook de optie moet zijn om als slachtoffer uit te spreken dat je liever niet hebt dat de dader aanwezig is.

Tekst gaat verder onder tweet.

Aanwezig bij uitspraak

Oud-rechercheur Rob Boon is het er ook mee eens dat de rechten van de slachtoffers in de rechtszaal nog beter kunnen. “Volgens mij is het spreekrecht er nog maar een aantal jaren. Het feit dat een verdachte daarbij moet zijn, dat vindt ik ook een goede zaak.” Als het aan Boon ligt zou het ook zo mogen zijn dat de verdachte aanwezig moet zijn bij de uitspraak, want “heel veel verdachten zijn daar ook niet aanwezig”.

“Op het moment dat het inhoudelijk gaat worden en ze echt de zaak gaan behandelen, dan vind ik het heel belangrijk dat een dader daar altijd bij aanwezig is van begin tot eind”, reageert Kelly de Vries.

Meer ideeën

Naast het aanwezig laten zijn van verdachten stelt de Europese Commissie meer voor. Bijvoorbeeld dat slachtoffers het recht moeten krijgen om zelf een beslissing aan te vechten en zelf in hoger beroep te gaan. Op die manier zijn ze niet afhankelijk van het Openbaar Ministerie. Rob Boon weet niet zeker of dat een goed plan is. “Het zou wel een goed idee zijn dat een slachtoffer meer rechten krijgt, maar of die dat nou helemaal zelfstandig kan gaan doen.” Hij noemt het dan ook een ‘ingewikkelde procedure’.

Misdaadlijn

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?‘, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?‘ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?‘ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app.

Scan de QR-code om het nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Manon Immerzeel[ad_2]

https://wnl.tv/2023/08/04/hiermee-wil-de-europese-commissie-slachtoffers-sterker-maken-in-de-rechtszaal/