hier moet je op letten

[ad_1]

De bekende en beruchte blauwe envelop valt vanaf deze maand bij iedereen op de deurmat. Het is namelijk 1 maart, het moment om de aangifte over hun inkomensbelasting in 2022 te doen. Voor veel mensen betekent dat elk jaar weer een flinke klus. Marlou Visser, verslaggever van de Financiële Telegraaf, geeft in Goedemorgen Nederland wat tips.

“De Belastingdienst vult steeds meer gegevens voor je van tevoren al in, dat maakt het wel heel erg makkelijk”, aldus Visser. “Meestal kloppen die gegevens ook wel, maar je blijft nog steeds wel zelf verantwoordelijk voor de juistheid van die cijfers. Dus je moet ze toch wel even controleren.”

Laat vooral geen aftrekposten liggen, waarschuwt Visser. “Wat heel veel mensen bijvoorbeeld niet beseffen is dat bepaalde zorgkosten aftrekbaar zijn.” Ook verkijken veel mensen die zich bezighouden met crypto op wat ze precies moeten opgeven, zegt ze. “Cryptomunten vallen onder vermogen. Dus als jouw cryptomunten meer waard zijn dan de vermogensprijsstelling – die is iets boven de 50.000 euro per persoon – moet je crypto dus opgeven bij de Belastingdienst.”

Het doen van belastingaangifte kan nog tot 1 mei, maar sommigen willen er liever direct vanaf zijn. Zo was de eerste aangifte al na 59 seconden binnen. “Er zijn dus ook echt duizenden mensen die om middernacht klaar zitten om het onmiddellijk te gaan doen”, zegt Visser. “Om 7 uur vanochtend waren er al 60.000 aangiftes binnen.”

DigiD overbelast

De drukte is blijkbaar zo groot dat het inlogsysteem DigiD woensdagochtend direct overbelast is geraakt, waardoor het mensen niet lukt om belastingaangifte te doen. “DigiD is gedeeltelijk onbeschikbaar en dat komt omdat er veel meer verzoeken binnenkomen om in te loggen. Het gaat om 90 tot 110 verzoeken per seconde”, zegt een woordvoerster van Logius, de beheerder van DigiD. “Dat is een extreme hoeveelheid en veel meer dan verwacht. Dit hebben we niet eerder meegemaakt.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Wanneer het probleem is opgelost kan zij nog niet zeggen. “We zijn heel hard aan het werk om dit zo snel mogelijk voor elkaar te krijgen.” De zegsvrouw wijst er overigens op dat DigiD wel werkt om in te loggen bij bijvoorbeeld het UWV of DUO.

Op sociale media klagen mensen dat het inloggen niet lukt. De Belastingdienst bevestigde eerder op Twitter dat er een storing was bij DigiD afgelopen nacht.

Lees meer:

Belastingdienst wist al in 2019 van etnisch profileren, fiscus wordt niet strafrechtelijk vervolgd

Door: Marinka Wagemans



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/01/vanaf-vandaag-belastingaangifte-hier-moet-je-op-letten/