‘Het lampje in de ogen echt even uit’

[ad_1]

Mondjesmaat komt de hulp in het door de aardbeving getroffen gebied in Syrië op gang. De eerste hulp van de Verenigde Naties is inmiddels aangekomen. Pepijn Trapman van Kerk in Actie is in Aleppo om hulp te bieden aan de slachtoffers.

Operationeel Directeur van Kerk in Actie Pepijn Trapman is in Aleppo en vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de huidige situatie in de Syrische stad, waar de elektriciteit grotendeels is uitgevallen. “Ik heb weinig van zulke donkere steden gezien. De temperatuur daalt tot -4 graden. Mensen die geen huis hebben om in te slapen hebben het ongelooflijk zwaar.” Complete woonwijken staan volgens Trapman scheef, huizen zijn ingezakt en mensen durven de huizen die nog overeind staan niet meer binnen te gaan.

Wanhoop

Op dit moment zijn voornamelijk onderdak, water en brood van belang. Mensen zijn echt wanhopig volgens Trapman. “Ik ben op dit moment in een school waar zestig gezinnen worden opgevangen die of niet naar huis durven of hun huis kwijt zijn geraakt. Mensen zijn letterlijk alles kwijtgeraakt van de een op de andere dag. Ze zijn blij dat ze nu even wat kunnen eten, maar het lampje in de ogen van deze mensen is nu echt even uit. Mensen zijn in shock.”

Ook de hulpverleners zelf hebben het moeilijk. Tal van mensen zijn familieleden verloren. Trapman: “Mijn collega’s zijn keihard aan het werk, terwijl ze zelf niet eens weten of hun familie nog leeft. Dat zijn de omstandigheden waarin nu hulp wordt verleend.”

Noodhulp langzaam op gang

Doordat een groot deel van het zwaarst getroffen gebied in Syrië in handen is van de oppositie, gaf de Syrische president Bashar al-Assad pas heel laat toestemming voor hulp van buiten. Kerk in Actie is een van de organisaties achter Giro555 en biedt al jaren hulp aan lokale kerken in Syrië. Zij zorgen onder meer voor opvang van daklozen in kerken waar ze eten, medicijnen en dekens krijgen.

Lees ook:

Roep om tijdelijk opheffen sancties tegen Syrië steeds luider: ‘Meer nodig dan water en eten’

Door: Matthijs Meulblok[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/15/hulpverlener-vanuit-aleppo-het-lampje-in-de-ogen-echt-even-uit/