‘Het is een perfect storm’

[ad_1]

Door de stikstofcrisis, het groeiende aantal migranten dat ook een woning nodig heeft, dure grondstoffen en de hoge rentes komen de bouwplannen van woonminister Hugo de Jongen in het nauw. Voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland, Arno Visser, vindt dat de oplossing van het probleem niet in Den Haag ligt.

De Jonge kreeg vanuit de Kamer veel kritiek op zijn plannen. Partijen vrezen dat De Jonge het tijdspad te rooskleurig voorstelt, en dat de toegezegde 900.000 extra woningen in 2030 niet haalbaar zijn. Volgens verschillende partijen blijft het bij “ronkende ambities en kekke fotosessies”, of “stapels papier” waar weinig van terecht komt.

Gemeenten

Visser vindt het helemaal niet zo vreemd dat de plannen van De Jonge in de soep dreigen te lopen. “Als je een sleutel bent verloren, moet je die niet zoeken onder een lantaarnpaal, maar op de plek waar je hem bent verloren. In dit geval moet je de oplossing zoeken bij gemeenten. Die gaan over waar er gebouwd wordt”, aldus Visser in Op1.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Woningbouw stokt

Maar of de oplossing puur bij gemeenten ligt, betwijfelt Visser. Door alle factoren dreigt er volgens de voorzitter een ‘perfect storm’ te ontstaan waardoor de woningbouw compleet stokt. Frederieke Vermaas, woningzoekende, weet daar alles van. De 25-jarige kan maar geen woning vinden. Tijdens een bijeenkomst waar ook De Jonge aanwezig was, stelde ze de minister de vraag hoe het kan dat zij maar geen woning kan krijgen. ‘Heb je al eens aan een rijke vriend gedacht’ was toen het antwoord van de minister. “Mensen waren daar wel echt verontwaardigd over. Maar anderen zeiden dat een grapje moest kunnen.”

Lees ook: 

Xi Jinping bezoekt Poetin: wat willen Chinezen met Rusland?

 

Door: Floortje van Gameren[ad_2]

https://wnl.tv/2023/03/31/woningbouwplannen-van-de-jonge-dreigen-te-mislukken-het-is-een-perfect-storm/