Het Geheim van Haastrecht eindelijk onthuld

[ad_1]

Het hield de bewoners van Haastrecht lang in spanning: wat zit in de honderd jaar oude envelop van de rijke burgemeestersdochter Paulina Bisdom van Vliet? Vanmiddag kwam het hoge woord eruit. Het blijkt een dagboek te zijn waarin ze haar leven in 1882 beschrijft.

Dat werd eerder vandaag bekendgemaakt door Ancora Dupain, voorzitter van de stichting die het pakketje honderd jaar in bezit had. Op de onthulling kwamen honderden nieuwsgierige mensen af. In Haastrecht gingen de afgelopen jaren meerdere verhalen rond over de inhoud van de envelop. Voor veel mensen zal de onthulling minder sensationeel zijn dan verwacht, maar voor de stichting is de inhoud van de envelop van ‘enorme historische waarde’.

Tagesbuch

In het dagboek, met op de kaft de titel Tagesbuch, beschrijft Paulina gedachten, gevoelens en herinneringen die haar dierbaar waren, met name over haar overleden echtgenoot Johan. Iedere dag van het jaar bevat een spreekwoord of citaat van Duitse dichters. Dupain noemt het dagboek een kostbaar bezit. “Het is niet in geld uit te drukken. Paulina geeft een persoonlijk inkijkje. Ze noemt in het dagboek het jaar 1882 als het moeilijkste jaar uit haar leven.”

Heel lang heeft ze niet burgemeestersvrouw kunnen zijn, omdat haar man al op jonge leeftijd overleed. Paulina was op haar 41e weduwe en kinderloos. Volgens Dupain was Paulina een sterke vrouw. “En dat beeld wordt in haar dagboek bevestigd. Haar moeder was ook een sterke vrouw, een weduwe die vond dat je alles met eigen ogen moest zien.”

Dagboek tentoongesteld

Ook voor de stichting zit het dagboek boordevol nieuwe informatie over het leven van Paulina. “Wat we niet wisten is dat ze voordat ze Johan leerde kennen, met een andere man wilde trouwen. Maar dat mocht niet van haar vader. Ze is later met Johan wel heel erg gelukkig geworden en bewonderde hem”, zegt Dupain over de inhoud van het dagboek. Daarnaast was 8 september voor Paulina een bijzondere dag. Het was namelijk de verjaardag van haar man Johan.

Dupain vertelt dat het dagboek tentoongesteld zal worden in het museum, maar niet alle pagina’s zijn te bewonderen. De stichting heeft een selectie gemaakt van bladzijden die ze kenmerkend vonden voor Paulina.

Wie was Paulina?

Nelie Gerritsen is de vertolker van Paulina Bisdom van Vliet. Haar oma heeft Pauline persoonlijk gekend. “Ze was zo’n sterke, stoere en onafhankelijke vrouw. Ze vonden haar wel afstandelijk, maar voor degenen die voor haar werkten was ze heel goed.”

De familie van Paulina Bisdom van Vliet was welvarend. Haar opa, vader en haar man waren allemaal burgemeester van Haastrecht. Toen Paulina haar testament opstelde bij de notaris liet ze het bewuste pakketje achter. Na haar overlijden in 1923 werd het huis op haar verzoek een museum. Het dagboek zal daar ook tentoongesteld worden.

Lees ook:

Rein Dool over zijn weggehaalde kunstwerk: ‘Je haalt de achtergrond en historie van het tijdsbeeld weg’

Door: Rick Hartkamp



[ad_2]

https://wnl.tv/2023/09/08/het-geheim-van-haastrecht-eindelijk-onthuld-gaat-tentoongesteld-worden-in-museum/