[ad_1]
Het menu bestaat uit twee onderdelen, we beginnen met de gebakken rijst met kimchi en verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze van de hotteok, oftewel het nagerecht met de zoete broodjes!
Kimchi fried rice
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten:
- 300 gr. Japanse rijst
- 4 vellen nori
- sesamolie
- neutrale olie
- 200 gr. hamblokjes
- 2 tenen knoflook
- 2 bosuien
- 150 gr. kimchi (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 4 eieren
- 2 theelepels sesamolie
- Zout
Extra nodig:
Bereidingswijze:
Stap 1: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water helder is. Doe de rijst in een pan met 450 ml water en breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook tot het water is verdampt en de rijst gaar is. Of gebruik een rijstkoker. Laat de rijst daarna helemaal afkoelen.
Stap 2: Meng een halve theelepel sesamolie met een halve theelepel neutrale olie. Breng op smaak met zout.
Stap 3: Bestrijk de nori met een bakkwast aan één kant heel dun met de olie. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en bak hierin de nori in een paar seconden knapperig. Dit hoeft maar aan 1 kant. Herhaal met de rest van de norivellen en laat afkoelen.
Stap 4: Verhit een scheutje olie in een wok en bak hierin de ham in een paar minuten goudbruin en een beetje knapperig.
Stap 5: Pel en hak intussen de knoflook fijn en snijd de bosui in dunne ringen. Bewaar het wit en groen apart.
Stap 6: Fruit de knoflook en het bosuiwit voor 1 minuut.
Stap 7: Snijd grote stukken kimchi wat kleiner en bak de kimchi 1 minuut mee.
Stap 8: Voeg de rijst toe en bak een paar minuten op hoog vuur. Zet het vuur uit, voeg het bosuiwit en 2 theelepels sesamolie toe. Breng op smaak met zout.
Stap 9: Bak in een aparte pan 4 spiegeleieren in een scheutje olie tot het eiwit gestold is, maar de dooier nog heel.
Stap 9: Verdeel de rijst over 4 kommen, leg op elke kom een spiegelei en verkruimel het geroosterde zeewier erover.
Tip: Als je een gasfornuis hebt, kun je de vellen ook iets boven de vlam houden om te roosteren.
Hotteok
- Zoete snack, 8 stuks
- Bereiding: circa 20 minuten + 1 uur rijzen
Ingrediënten:
Deeg
- 250 ml lauwwarm water
- 300 gr. bloem + extra om te bestuiven
- 2 theelepels gist
- 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
- 1 eetlepel neutrale olie + extra om in te bakken
- Snuf zout
Vulling
- 2 eetlepels geroosterde hazelnoten
- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
- 50 gr. lichtbruine basterdsuiker
- Snuf zout
- 1 theelepel kaneelpoeder
Extra nodig:
Bereiden:
Stap 1: Meng voor het deeg in een kom met het water, de gist, suiker en een halve eetlepel olie. Laat 5 minuten staan, tot de gist borrelt.
Stap 2: Voeg de bloem en een snuf zout toe. Meng met een spatel of pollepel tot een dun deeg. Laat het deeg afgedekt op een warme plek circa 1 uur rijzen, tot het is verdubbeld in volume.
Stap 3: Maal in het hakmolentje de hazelnoten met het sesamzaad, de suiker, een snuf zout en kaneel.
Stap 4: Sla, als het deeg is verdubbeld in volume, de lucht eruit en leg het op een royaal bebloemd werkblad. Verdeel in 8 gelijke stukken. Doe eventueel ook wat bloem op je mes of deegkrabber waar je mee snijdt, zodat het niet plakt.
Stap 5: Druk met je handen 1 cm dikke cirkels van het deeg.
Stap 6: Vul het deeg met een paar eetlepels van de vulling en vouw de randen naar het midden. Duw het deeg goed dicht zodat er geen gaatjes in zitten.
Stap 7: Vorm het, met bebloemde handen, tot mooie ronde schijven en leg met de dichtgeknepen kant naar beneden op het bebloemde werkblad.
Stap 8: Verhit een royale scheut olie in een koekenpan. Bak de hotteok in 3 tot 4 minuten per kant – begin met de dichtgeknepen kant naar beneden – op middelhoog vuur goudbruin en knapperig.
Stap 9: Laat heel even uitlekken op keukenpapier en serveer.
Tip: Je kunt het vuur beter te laag dan te hoog zetten. Door de suiker in het deeg verkleurt het namelijk snel, je wil niet dat de buitenkant al is verbrand voor de vulling is gesmolten.