‘Hebben ook een hotel nodig’

[ad_1]

Nog altijd trekken veel Nederlandse naar Turkije om de aardbevingsslachtoffers bij te staan. Hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw The Hilhorst waarschuwt dat mensen ook in de weg kunnen lopen. “Het is heel goed dat mensen daar naartoe willen gaan, maar er ontstaan wel issues”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Hulporganisaties roepen mensen die willen helpen op tot het doneren van geld, zodat professionals in staat worden gesteld zo goed mogelijk hulp te bieden. Ook zij waarschuwen mensen niet massaal af te reizen naar het getroffen gebied in Turkije en Syrië. Ook veel spullen die worden gedoneerd blijken overbodig, zoals zomerkleding.

Hilhorst: “Mensen die nu dakloos zijn, moeten allemaal ondergebracht worden in hotels. Mensen uit Nederland die naar het gebied gaan, hebben ook een hotel nodig. Of ze huren een auto. Als dat er een paar zijn, is dat geen probleem. Maar stel je voor dat dat massaal gebeurt. Dan krijg je toch de vraag: beginnen ze niet in de weg te lopen en ruime te nemen die gebruikt kan worden om slachtoffers op te vangen?”

Honderdduizenden mensen in Turkije en Syrië hebben dringend behoefte aan hulp. De hulporganisaties achter Giro555 zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals medische zorg, eten en onderdak.

‘Geen plek om naartoe te gaan’

De Nederlands-Turkse Özlem Bulgan is (toch) afgereisd naar het getroffen gebied in Turkije om aardbevingsslachtoffers bij te staan. “Heel veel mensen krijgen hulp van her en der, als het gaat om kleding, babyspullen. Maar er is een tekort aan voedsel en houdbaar voedsel”, vertelt ze vanuit het rampgebied.

“Mensen hebben ook geen plek om naartoe te gaan. Er is een tekort aan tenten en slaapplekken”, gaat ze verder. “De stad waar ik ben, Pazarcık, is zowat verlaten. Wij worden af en toe gewaarschuwd om niet te rijden in smalle steegjes.”

De hulp in Turkije is “heel belangrijk”, zegt Bulgan. “Maar wie gaat over drie maanden helpen met de wederopbouw van deze steden?”, vraagt ze zich af.

Lees ook: 

Kritiek op Turkse president Erdoğan: ‘Dit is geen natuurramp’

Door: Peter Visser[ad_2]

https://wnl.tv/2023/02/15/veel-nederlanders-naar-turkije-niet-altijd-gewenst-hebben-ook-een-hotel-nodig/