Heb of wil je een nieuwe baan? Hier moet je op letten

[ad_1]

In de online videoserie ‘Verhuisverhalen met Shelly’ gaat Shelly Sterk op zoek naar de verhalen achter het te koop-bord. Want je huis te koop zetten is al een grote gebeurtenis op zich, maar gaat vaak gepaard met nóg een belangrijke verandering.

Een nieuwe baan, gezinsuitbreiding of samenwonen: het zijn stuk voor stuk sleutelmomenten in je leven, waar veel bij komt kijken. Samen met a.s.r. nemen we je mee in zulke sleutelmomenten en geven we meteen tips voor als jou ook zo’n grote verandering te wachten staat. In de eerste aflevering van ‘Verhuisverhalen’ gaat Shelly langs bij Rogier, die vanwege zijn nieuwe baan gaat verhuizen.

Besluit met veel consequenties

Rogier Reker uit Haarlem besloot na lange tijd zelfstandig te hebben gewerkt, weer in loondienst te gaan. Een belangrijk besluit met veel consequenties. Hij zal er bijvoorbeeld in salaris iets op achteruit gaan, maar op andere punten heeft zijn vaste dienstverband juist weer voordelen, zoals het opbouwen van pensioen via zijn werkgever. En hij gaat zelfs verhuizen voor zijn nieuwe baan! In onderstaande video vertelt hij waarom hij deze keuze maakt:

Staar je niet blind op salaris

Overweeg jij, net als Rogier, om van baan te veranderen? Of ben je misschien net geswitcht? Staar je niet alleen blind op je bruto maandsalaris. Er zijn een aantal dingen waar je wellicht niet direct aan denkt, maar die wel slim zijn om op te letten.

1. Salaris voor later

Zo is je pensioenregeling bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van je salaris, maar dan voor later. Bekijk dus aandachtig of dit goed geregeld is bij je nieuwe werkgever en of je überhaupt pensioen opbouwt. Bij startups en kleinere bedrijven is dit niet altijd het geval. Maar ook in bepaalde sectoren, zoals de IT-sector, komt het regelmatig voor dat je geen pensioen opbouwt via je werkgever.

Was je in loondienst en wil je voor jezelf beginnen of bouw je via je werkgever niets op? Dan is het verstandig dat je hier zelf iets voor regelt.

2. Werk-privébalans

Iets waar (zeker sinds corona) steeds meer aandacht voor is, is de werk-privébalans (link naar a.s.r.-blog). Wanneer deze gezond is, zorgt dit voor meer werkgeluk en minder uitval door ziekte. Belangrijk dus voor zowel werknemer als werkgever. Ga daarom goed na hoe belangrijk je nieuwe werkgever een gezonde werk-privébalans vindt, en of dit bij jouw (gezins)situatie past. Word je bijvoorbeeld vijf dagen per week op kantoor verwacht of mag je zelf weten waar en wanneer werkt? En heeft je werkgever er begrip voor als je er op bepaalde momenten voor je kinderen of als mantelzorger voor iemand anders wilt zijn? Ook dat is heel veel waard, maar zie je niet op je loonstrookje terug.

3. Blijf leren

Daarnaast is de mate waarin een werkgever aandacht en budget heeft voor bijscholing en opleiding van medewerkers iets om naar te kijken. In een tijd als deze, waarin technologische ontwikkelingen sneller dan ooit gaan, is het extra belangrijk om te blijven leren. Naast dat het meestal heel erg leuk is om nieuwe dingen te leren, maakt het je ook een waardevollere werknemer. Sommige bedrijven hebben een specifiek opleidingsbudget per persoon beschikbaar, bij andere werkgevers staat dit minder vast. 

En ook als je voor jezelf gaat werken, is dit iets om rekening mee te houden. Als freelancer kunnen bepaalde skills en cursussen je zeker waardevoller en interessanter maken, maar zul je dit soort uitgaven natuurlijk zelf moeten bekostigen.

Wil jij goed voorbereid beginnen aan je nieuwe baan? Lees hier de 5 stappen die a.s.r. voor je op een rij heeft gezet.

[ad_2]

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/mensen/artikel/5403922/nieuwe-baan-pensioen-werk-prive-balans-indirect-loon-asr-tips