[ad_1]
Cultuurcentrum Zwaneberg heeft al enkele maanden te kampen met ernstige overlast door hangjongeren. Gemeenteraadslid Frans Poortmans (Vlaams Belang) zette het probleem op de agenda van de gemeenteraad. “Als de politie komt, misdoen ze niets”, zo zegt hij. “Maar op andere momenten is hun gedrag ontoelaatbaar.” Het probleem stelt zich volgens de politie vooral tijdens woensdagnamiddagen en tijdens vakanties.
Oppositieraadslid Frans Poortmans zag enkele weken geleden met eigen ogen hoe de jongeren op de vuist gingen voor de inkom van het CC. “Ik wilde er naar het toilet gaan, toen ik zag dat er buiten voor de inkomhal een twintigtal jongeren met mekaar aan het vechten waren. Toen ik me daarna informeerde, bleek het geen alleenstaand geval. Er worden de laatste maanden blijkbaar geregeld vernielingen aangericht aan het CC. Afgelopen weekend is er bijvoorbeeld weer een brandblusser afgebroken in de toiletten. Er zijn ook verhalen over medewerkers die besmeurd werden met een drankje en de jongeren intimideren mensen die naar een voorstelling komen kijken. Zo zijn er verhalen van kinderen wiens chips is afgenomen nadat ze van een jeugdvoorstelling naar buiten kwamen.”
“De hangjongeren zorgen met andere woorden voor een zeer slechte sfeer rond het CC. Mensen gaan binnenkort zeggen dat ze niet meer naar Heist durven om cultuur op te snuiven en dat mag niet de bedoeling zijn. Als de politie komt, misdoen die jongeren niets. Maar op andere momenten is hun gedrag ontoelaatbaar. De camera’s die er nu hangen zijn onvoldoende om alles vast te leggen wat er nu gebeurt. We vragen dat er adequaat actie wordt ondernomen om dit te stoppen”, aldus Poortmans.
Open huis
In het schepencollege is de problematiek gekend. “De feiten die genoemd worden zijn ons bekend en kloppen”, bevestigt schepen van Cultuur Carl Verelst (CD&V). “Het cultuurcentrum is een open huis: de foyer en de toiletten hebben een openbare functie, je kan er vrij gebruik van maken. Maar vandaag wordt die functie misbruikt. Het begon begin dit jaar onschuldig met jongeren die op een warmere plek hun boterhammen kwamen opeten. Dat is geëvolueerd naar vandalenstreken en mensen lastigvallen, wat compleet onaanvaardbaar is. We hebben al actie ondernomen. Het aantal toegankelijke ruimtes is deels beperkt. Er zijn ook al enkele banken weggenomen om de plek minder aantrekkelijk te maken als hangplek, ook al worden die banken ook door oudere mensen graag gebruikt. Er hingen al camera’s, daar komen er nog bijkomende bij. We zijn ook bezig met een enquête bij de jongeren om te polsen naar hun noden.”
“Er is inderdaad een probleem”, zegt ook korpschef Eva Tolleneer van de lokale politiezone Heist. “Het is begonnen met jongeren die er rondhingen, maar ondertussen gaat het over beschadigingen, het achterlaten van vuil, druggebruik en intimidatie. De feiten worden bovendien hoe langer hoe erger. We roepen op om meteen te bellen als er strafbare feiten gebeuren, zodat we de daders kunnen identificeren en eventueel een proces-verbaal kunnen opstellen. Daarnaast gaan onze ploegen er ook zeer regelmatig langs. We merken dat de problemen zich de laatste tijd minder tijdens middagpauzes stellen, maar meer tijdens woensdagnamiddagen en tijdens vakanties. We hebben al overlegd met de mensen van het CC hoe we de zaken ook preventief kunnen aanpakken, zodat mensen zich snel weer veilig kunnen voelen”, zegt de korpschef.
Security
Raadslid Tim Teurfs (N-VA) lanceerde tijdens de gemeenteraad nog een opmerkelijk voorstel. “Ik vind niet dat we banken moeten weghalen of tentoonstellingen vroeger moeten laten sluiten omwille van de veiligheid. Ik zou eerder tijdelijk private security inschakelen op de momenten die gekend zijn voor overlast. Dat zal zeker afschrikken.”