Halsema wil vergunning voor kopen vastgoed tegen criminele kopers

[ad_1]

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft aan justitieminister Dilan Yeşilgöz-Zegerius en woonminister Hugo de Jonge gevraagd te kijken naar de mogelijkheid van een vergunningplicht voor de aankoop van vastgoed. Die vraag stelde ze maandag in een brief geadresseerd aan de ministers. Met de vergunningplicht hoopt de Amsterdamse burgemeester criminele investeringen in Amsterdams vastgoed tegen te gaan, die negatieve gevolgen hebben “voor de veiligheid en leefbaarheid in wijken”, schrijft ze.

“Steden hebben, zoals u bekend, last van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld dat wordt verdiend met drugshandel of andere criminele activiteiten, wordt geïnvesteerd in vastgoed in onze stad”, aldus Halsema. “In de praktijk is het met het huidige instrumentarium nauwelijks mogelijk om criminele investeringen in vastgoed tegen te gaan. Achteraf kunnen malafide vastgoedinvesteringen soms worden gesignaleerd, maar dan is het kwaad al geschied en vaak onmogelijk om daar nog tegen op te treden.”

Daarom vraagt ze de ministers of een vergunningplicht voor het kopen van vastgoed in bepaalde buurten, wijken of straten mogelijk is binnen de bestaande wet- en regelgeving. Zo niet “bent u dan bereid zich in te zetten om deze wettelijke grondslag ten spoedigste mogelijk te maken?”, vraagt de burgemeester.

Met de vergunningplicht kan de gemeente de integriteit en de financiering van de koper toetsen, aldus Halsema. “Bij een negatieve uitkomst van de toetsing wordt geen vergunning gegeven. Het vastgoed kan dan niet worden gekocht”, aldus de brief.

Lees ook: 

Femke Halsema wil drugscriminaliteit tegengaan door meer controle op de aankoop van vastgoed

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/05/22/halsema-wil-vergunning-voor-kopen-vastgoed-tegen-criminele-kopers/