Groene trui Jasper Philipsen blikt al vooruit naar het WK: “Eén, hoogstens twee glaasjes champagne”

[ad_1]

© Pool via REUTERS

De ultieme bekroning zat er niet meer in voor Jasper Philipsen (25). Al zag hij niemand anders liever winnen op de Champs-Elysées dan zijn vriend en trainingsmakker. Met vier ritzeges én het groen was Philipsen hoe dan ook al de grote slokop van deze Tour. Die tweede plek op de Champs-Elysées kon de pret echt niet drukken.

“Het was een andere sprint dan vorig jaar”, deed Philipsen zijn verhaal van de laatste etappe . “In het wiel van Mathieu zat ik al redelijk à bloc. De benen had ik zeker nog, maar op het einde voelde ik toch dat het een zware Tour geweest is. Het had nog net goed kunnen komen, maar Jordi reed ook een sterke sprint.”

Dat uitgerekend Jordi Meeus, vriend en trainingsmaat van Philipsen, de zege wist te pakken, stemde Philipsen goedgezind. “Het is supermooi voor hem. Als ik het iemand gun, dan wel Jordi. Hij heeft net als alle sprinters ook drie weken zitten afzien in de bergen. Dit is voor hem een mooie bekroning. We kennen mekaar al super lang. Dit is voor hem een fantastisch einde van de Tour.”

Alle truien uit de Tour op een rij: Philipsen, Vingegaard, Ciccone en Pogacar.© EPA-EFE

Mentaal zwaar

Op de Champs-Elysées mogen pronken in het groen. Philipsen kreeg waarvoor hij naar de Tour gekomen was, maar helemaal beseffen deed hij het nog niet. “Dit moet nog even binnendringen. Het is een droom die uitkomt. Mentaal is het heel zwaar geweest. De Tour is geen plezierritje. Ik heb best nog wel afgezien en kan alleen maar blij zijn dat ik Parijs in het groen gehaald heb. Natuurlijk had ik die laatste etappe er nog graag bij gedaan om op vijf te eindigen, maar vier ritzeges is ook al heel mooi.”

Philipsen kon zes keer voor de ritzege spurten en haalde het vier keer. Alleen in Limoges en in Parijs was hij niet de snelste, maar zelfs daar was hij telkens tweede. “Had er meer in gezeten? Misschien wel. De rit die Asgreen won bijvoorbeeld en ook in de vrijdagetappe kwamen we er nog dicht bij. Maar zo kan je achteraf altijd wel nog dingen opnoemen die beter kunnen. Vier ritzeges in de Tour, dat gaat me niet elk jaar lukken. Dus we kunnen alleen maar tevreden zijn met dit resultaat. Als je deze Tour bekijkt, denk ik wel dat ik mag zeggen dat ik de snelste spurter ben.”

En nu mag de riem er heel eventjes af voor Philipsen, letterlijk. Want begin augustus wordt hij al opnieuw op de afspraak verwacht op het WK in Glasgow. “Eerst heel even decompressie, maar niet te veel. Eén glaasje of misschien zelfs twee moet wel kunnen.” (lacht)

[ad_2]

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230723_97102667