Griekenland en Italië zetten zich schrap voor extreme hitte

[ad_1]

Griekenland en Italië bereiden zich voor op extreme hitte zaterdag. In grote delen van beide Zuid-Europese landen zal de temperatuur zaterdag oplopen tot boven de 40 graden Celsius. De overheden waarschuwen voor de gevaren van de warmte.

Volgens het Griekse weekblad To Vima denkt de brandweer in Griekenland dat het risico op bosbranden zeer hoog is. De autoriteiten adviseren de burgers om veel water te drinken, de schaduw op te zoeken en om bijvoorbeeld niet te gaan hardlopen. Mensen in zware beroepen mogen niet werken tussen 12.00 en 17.00 uur. Net als vrijdag blijft de Akropolis, de belangrijkste toeristische trekpleister van het land, in diezelfde heetste uren gesloten.

De Italiaanse overheid geeft volgens nieuwzender Rai News zaterdag voor veertien steden code rood af, het hoogste risiconiveau voor de hele bevolking, niet alleen de kwetsbaren. De hitte houdt waarschijnlijk nog dagen aan. Vanaf donderdag koelt het iets af, maar ook dan ligt de maximumtemperatuur naar verwachting nog rond de 35 graden.

Vrijdag was het ook al heet in de landen rond de Middellandse Zee. In Griekenland en Italië werden meerdere mensen onwel. In de buurt van Milaan is iemand die buiten aan het werk was bezweken aan de hitte. Ook Spanje heeft te maken met zeer hoge temperaturen.

Temperatuurrecord

Het Europese ruimteagentschap (ESA) houdt er rekening mee dat het Europese temperatuurrecord van 48,8 graden de komende dagen kan sneuvelen. Volgens wetenschappers kan de komst van het natuurverschijnsel El Niño, versterkt door klimaatverandering, wereldwijd voor records zorgen.

Lees ook: 

Een nieuw hitterecord: dit was de warmste juni ooit

Door: Redactie[ad_2]

https://wnl.tv/2023/07/15/griekenland-en-italie-zetten-zich-schrap-voor-extreme-hitte/