Graandeal Oekraïne en Rusland verloopt vandaag, nog geen zicht op verlenging | Economie

[ad_1]


De graandeal tussen Rusland en Oekraïne verloopt vandaag. De twee landen zijn het vooralsnog niet eens geworden over de duur van een eventuele verlenging. Het akkoord zorgt ervoor dat graan uit Oekraïne weer verhandeld kan worden.

De deal werd in juli vorig jaar gesloten. Oekraïne kon voor die tijd maandenlang geen graan exporteren na de invasie door Rusland. Het land behoort tot de grootste graanexporteurs ter wereld, waardoor de plotse stop grote gevolgen had. Voedseltekorten in arme landen namen toe, terwijl de voedselprijzen wereldwijd stegen.

Het akkoord had in eerste instantie een looptijd van 120 dagen. De deal werd in november met nog eens vier maanden verlengd tot en met 18 maart, vandaag dus.

Hoewel zowel Rusland als Oekraïne niet tegen een nieuwe verlenging van de regeling is, zijn de buurlanden het niet eens over de voorwaarden. Oekraïne wil de huidige graandeal met 120 dagen verlengen, terwijl Rusland een looptijd van 60 dagen wil.

De Russen willen alleen een langere verlenging als de Russische landbouw wordt vrijgesteld van westerse sancties. De sector is formeel al vrijgesteld van sancties, maar wordt nog wel door de sancties geraakt. Zo kosten betalingen meer moeite en is het moeilijker geworden om ladingen te verzekeren.

Turkije en de Verenigde Naties, die bij de eerste graandeal bemiddelden, proberen dat nu opnieuw te doen. Vooralsnog zijn die pogingen zonder succes. “We doen alles wat we kunnen”, zei de VN eerder deze week.

[ad_2]

https://www.nu.nl/economie/6255905/graandeal-oekraine-en-rusland-verloopt-vandaag-nog-geen-zicht-op-verlenging.html