[ad_1]
Werken als zzp’er is onder jongeren steeds meer in trek. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal zelfstandige jongeren in een jaar tijd met 13 procent gestegen. Wat zijn hiervan de gevolgen op de arbeidsmarkt?
“Wij hebben mensen nodig in de semipublieke hoek. Defensie, zorg, onderwijs. Daar hoor je klachten over veel zij-instromers of mensen die alleen maar invaller willen zijn. Dat verdient in sommige gevallen veel beter, maar dat is niet wat je wilt”, stelt econoom Esther van Rijswijk bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Anderzijds kan het voor veel bedrijven ook een uitkomst bieden in zware economische tijden. Hoewel een recessie volgens de laatste ramingen van het CBS vooralsnog uitblijft, is het voor veel bedrijven juist wél prettig om met zzp’ers te werken. “Als zij toch bang zijn voor een recessie, hoef je ze niet meer te bellen als je ze niet meer nodig hebt”, vertelt de econoom.
Binding met bedrijven
Als steeds meer zzp’ers zich op de arbeidsmarkt begeven, gaat dit mogelijk ten koste van de continuïteit van het bedrijfsleven. Tweede Kamerlid namens de VVD Yohair El Yassini deelt die angst niet. “Binding gaat verder dan wel of geen arbeidscontract, wel of geen zzp’er. Dat heeft er bij de jongere generatie vooral mee te maken of je binding hebt met de missie van de organisatie of bedrijf waarvoor je werkt.”
El Yassini vindt de toename in zzp’ers onder jongeren niet direct een groot probleem, maar “wij moeten wel een vinger aan de pols houden om ervoor te zorgen dat het goed verloopt”.
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering van 2027
Vanaf 2027 moeten zzp’ers verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zowel Van Rijswijk als El Yassini zijn hier voorstander van. “Heel goed om dit te verplichten, want je zag dat heel veel mensen dat risico niet konden of wilden afdekken. Ik snap dat je een vrije keus wil, maar dit is een minimum vangnet. Dat is heel goed”, vertelt Van Rijswijk.
De VVD’er vult aan: “Veel zzp’ers denken niet na over arbeidsongeschiktheid en wat dat betekent. Daarom neigen wij naar verplichtstellen. Om ervoor te zorgen dat mensen die succesvol aan het ondernemen zijn er niet op een dag achter komen dat zij arbeidsongeschikt zijn en dan volledig aan de wolven zijn overgeleverd.”
Trends die toename zzp’ers verklaren
Volgens Van Rijswijk is er geen specifiek onderzoek dat uitwijst waarom steeds meer jongeren kiezen voor een toekomst als zzp’er. Zij heeft er wel een verklaring voor. “Op de huidige arbeidsmarkt zijn overal mensen nodig. Dan durf je meer risico te nemen.”
Daarnaast ziet Van Rijswijk dat veel jongeren niet echt warm worden van een vaste aanstelling. Ook willen zij snel goed verdienen en vroeg met pensioen. De econoom noemt deze trend “fire movement”. Dat komt neer op niet heel rijk worden, maar net genoeg bij elkaar harken. “Want er is zoveel meer in het leven dan werken”, klinkt het volgens Van Rijswijk vanuit de zzp-hoek.
Lees ook:
Zorgkosten torenhoog door duur extern personeel: ‘Meer zzp’ers door slechte contracten en ingewikkelde roosters’
Door: Vick ten Wolde
[ad_2]
https://wnl.tv/?p=295813